Zwanenburg object duikt op mysterieuze wijze op

Bij de St. Nicolaaskerk in Jutphaas (Nieuwegein) is op mysterieuze wijze een object van voormalig Huis Zwanenburg verschenen. Het gaat om een smeedijzeren tussenstuk van vermoedelijk een hele zware deur. Het voorwerp is anoniem bij de kerk neergelegd en werd gevonden door kerkvrijwilliger José Schults.

Huis Zwanenburg is waarschijnlijk gebouwd in 1633. De oudst bewaarde afbeelding dateert namelijk uit dat jaar en bovendien staat in de gevelsteen, die bewaard is gebleven, en in de noordgevel van de huidige pastorie is ingemetseld, ook dit jaartal. Wie het huis heeft laten bouwen is verder niet bekend. Op de plek van de voormalige buitenplaats Zwanenburg staat sinds 1875 de St. Nicolaaskerk. Het huis zelf werd pastorie. In 1939 was het gebouw er zo slecht aan toe, dat men besloot een nieuwe pastorie te bouwen en het oude Zwanenburg af te breken.

Willem van der Steeg (links) en Ronald Walsteijn met een deel van de eerdere vondsten

Recentelijk zijn de voorwerpen die eerder in april 2020 zijn gevonden, onderzocht door de archeoloog van Landschap Erfgoed Utrecht. Daarbij werd bevestigd dat het hier gaat om overblijfselen van het oude Huis Zwanenburg. ”Ik ben heel blij met de oplettendheid van José”, zegt Willem van der Steeg, vice-voorzitter van de Kerkcommissie. “Daardoor hebben we een mooi overblijfsel van het oude Zwanenburg erbij gekregen. Als je dit smeedijzeren stuk namelijk vergelijkt met het tussenstuk dat we eerder in de grond van de pastorietuin hebben gevonden, dan zie je dat ze identiek zijn. Ik denk dat ze zelfs van dezelfde zware deur afkomstig zijn.”

Wie het voorwerp bij de kerk heeft neergelegd blijft vooralsnog een mysterie. “José vond het tussenstuk bij het smeedijzeren hek, wat ook afkomstig is van het oude Landgoed Zwanenburg. Het kan niet anders dan dat het hier bewust is neergelegd, zodat wij het zouden vinden. Ik vermoed dat iemand wellicht in het verleden zonder toestemming met een metaaldetector heeft gezocht en dit voorwerp heeft gevonden. Recentelijk zijn we in het nieuws verschenen met de Zwanenburg vondsten en misschien was dat een impuls om het terug te geven. Mocht dit het geval zijn, dan ben ik dankbaar dat diegene dit gedaan heeft. Hoe dan ook, het blijft vooralsnog speculeren, wellicht is er wel een hele andere verklaring voor de mysterieuze verschijning.”

Het neergelegde smeedijzeren stuk

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk