‘Zwaard van Jutphaas’ krijgt concurrent

Op industriegebied Het Klooster is een zwaard gevonden. Dit zwaard kwam aan het daglicht tijdens de laatste dag van het archeologische vooronderzoek op 29 mei van dit jaar. Het zwaard van 118 cm lang, gemaakt van ijzer en staal, komt uit de Hoge Middeleeuwen en is ruim 900 jaar oud. Met hulp van de koolstofdateringsmethode is vastgesteld dat het zwaard tussen 1040 en 1260 is gemaakt. Dit maakte Archeologisch Bureau RAAP vandaag bekend tijdens een presentatie op Het Klooster. Eerder werden daar al eeuwenoude skeletten gevonden, resten van een bruine beer en dus ook dit zwaard.

Het zwaard dat vandaag werd gepresenteerd zou een slagzwaard zijn waar ook daadwerkelijk mee is gevochten. “Dit zwaard is typisch een zwaard voor een ridder. Misschien is hij nadat ‘ie het zwaard heeft gebruikt, op die plek overleden of wellicht was hij op de vlucht en moest hij het zwaard achterlaten”, vertelt archeoloog en projectleider Roosje de Leeuwe van Archeologisch Bureau RAAP.

Wethouder Ellie Eggengoor: “Volgend jaar vieren we het 50-jarig bestaan van Nieuwegein, maar deze vondst laat zien hoe rijk de geschiedenis van de stad is. En we gaan er zeker voor zorgen dat het zwaard een plek krijgt, waar iedereen het kan komen bekijken”.

Meestersmid
Van dit type zwaard zijn tot nog toe 17 exemplaren gevonden, maar deze is het best bewaard gebleven en kon daarom gedateerd worden. Het is gevonden in zuurstofarme omstandigheden, compleet met het oorspronkelijke beukenhouten handvat en delen van de beukenhouten met kalfsleer-beklede schede. Ook is de naam van de maker leesbaar: + GICELIN ME FECIT + (‘Gicelin heeft mij gemaakt’). Dit was waarschijnlijk een meestersmid uit het beneden-Rijngebied, die rond het jaar 1100 actief was. Er zijn meer zwaarden van hem bekend, maar geen van alle zo goed bewaard als die van Nieuwegein. Op de keerzijde staat ook een inscriptie, net als op de andere kant geflankeerd door twee kruisvaarders kruizen: + IN NOMINE DOMINI + (‘ in naam van de heer’).

Het onderzoek naar de vondst en meerdere vondsten moet nog worden afgerond. Nieuwegein kent nog een zwaard; Het zwaard van Jutphaas. Deze is echter gemaakt van Brons. Hiermee krijgt nu ook Vreeswijk ‘zijn eigen zwaard.’

Het zwaard dat medio mei dit jaar is gevonden

Zwaard van Jutphaas
Het Zwaard van Jutphaas is een op een zwaard gelijkend bronzen prestigeobject uit de bronstijd met een datering van circa 1800 – 1500 v. Christus, ten tijde van de Hilversumcultuur. Het heeft een lengte van 42 centimeter en is van uitzonderlijke kwaliteit.

Het “zwaard” werd rond 1947 gevonden tijdens baggerwerkzaamheden voor een haven bij buitenplaats De Liesbosch het voormalig Jutphaas. Het werd vervolgens weggegeven aan twee jongens die het aan de muur van hun slaapkamer hingen, waar het jarenlang bleef hangen. In 2004 kocht het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden het aan en sindsdien is het daar te bezichtigen.

Het Klooster, een rijke archeologische vindplaats
Eerder werden er al sporen gevonden van bewoners die daar 7000 jaar terug in het Midden Stenentijdperk hebben geleefd. Het ging om sporen van jagers en verzamelaars die 7000 jaar terug de rivier De Wiersch volgden op zoek naar voedsel. De rivier De Wiersch stroomde vanaf het huidige Tull en ’t Waal en trok slingerend via de huidige locatie van het Klooster en Fokkesteeg naar de Zuidstedeweg, om vervolgens naar IJsselstein te stromen.

Begin 2017 werden skeletten gevonden uit de Swifterbantcultuur. Deze cultuur is pas ontdekt in de jaren zestig van de vorige eeuw. Het zou gaan om een van de oudste resten van een nederzettingen uit het Mesolithicum en Neolithicum (5300 – 3400 voor Christus). In het graf lagen een moeder met haar dochter. Hiermee heeft Nieuwegein de oudste baby van het land. Onderzoekers van de Harvard Medical School in Amerika en het Leids Universitair Medisch Centrum hebben uit ruim 6000 jaar oude botjes DNA weten te halen.

Op het zwaard met de  twee kruisvaarders kruizen, dat gevonden is in Het Klooster staat: + GICELIN ME FECIT + Dit betekend: GICELIN heeft mij gemaakt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk