Na 10 jaar disussieren gaat het, als het allemaal loopt volgens plan, dan toch gebeuren? De bouw van de vier windmolens van maar liefst maximaal 270 meter hoog, zal begin 2026 kunnen beginnen. Er zullen echter wel strengere geluidsnormen worden gehanteerd. De vier megawindmolens komen in polders Rijnenburg en Reijerscop tussen De Meern, Nieuwegein en IJsselstein, net onder de A12.
Veel buurtbewoners zijn bang voor geluidsoverlast. De Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk luistert naar hun zorgen en heeft bepaald dat de turbines gemiddeld maximaal 45 decibel geluid per dag mogen produceren. Landelijk geldt een maximale geluidsbelasting van 47 decibel.
Ook heeft de gemeente Utrecht vastgesteld dat de windmolens geen schaduwen op huizen mogen werpen, zoals in de wijken Galecop en Batau Noord in Nieuwegein. De turbines mogen maximaal 270 meter hoog worden. Met het vaststellen van de (geluids)regels is ‘de opwek van heel veel schone energie voor de stad weer een stuk dichterbij’, zegt van Hooijdonk.
Actiegroep Buren van Rijnenburg en Reijerscop heeft eerder al aangegeven tegen de windmolens te willen procederen, ongeacht de maximale geluidsnorm. Zij willen dat er middels zon energie opgewkt gaat worden.
Het duurt nog even voordat het 2026 is. In die tussentijd kan er nog veel gebeuren. Ook het Rijk kan nog ingrijpen om in de polder huizen te bouwen.
Windturbines in Rijnenburg blokkeren 25.000 nieuwbouwwoningen
De wethouder schrijft dat de geluidsbelasting van de nieuwe windturbines lager zal zijn dan 45 dB, de maximale norm van GGD of WHO, vergelijkbaar met wat we acceptabel vinden bij autowegen of spoorwegen. ‘Wij gaan ervan uit dat windmolens en mogelijke toekomstige woningbouw met elkaar verenigbaar is’, aldus de Utrechtse wethouder Van Hooijdonk.
Maar een wettelijke norm voor de geluidsbelasting ontbreekt op dit moment nadat de omgevingsnorm door uitspraak van de Raad van State buitenwerking is gesteld. En de WHO heeft aangegeven dat haar suggestie over de geluidsnormering aan de oude kant is en eigenlijk bijgesteld zou moeten worden op basis van meer recente onderzoeken.
In werkelijkheid is de 45dB richtlijn bovendien gebaseerd op jaargemiddelden. Dit verhult dat je bij ongunstige wind op vele dagen wordt geconfronteerd met hoorbaar geluid.
Conclusie: ‘Het nieuwe stadsdeel Rijnenburg is vrijwel geheel gepland ten noorden van de Nedereindseweg en zal daarom met grote regelmaat ernstige geluidshinder ondervinden van de genoemde turbines.’
Windturbines in Rijnenburg en Reijerscop zijn hoorbaar aan overzijde snelwegen
De vier geplande turbines staan ongeveer op 800 tot 900 meter van de woonwijken in De Meern en Nieuwegein. Uit onderzoeken uit 2018 en 2019 is gebleken dat bij ongunstige wind er sprake zal zijn van meerdere uren hoorbaar geluid gedurende meerdere uren in de nacht.
Gezondheidsrisico’s Laag Frequent Geluid: Afstand nodig van minimaal 1,8 km
Audioloog Jan de Laat van het Leids Medisch Universitair Centrum, heeft de afgelopen jaren gepubliceerd over de gezondheidsrisico’s van Laag Frequent Geluid (LFG). Zo’n vijf tot tien procent van omwonenden blijkt extra gevoelig te zijn voor hoorbaar en niet hoorbaar LFG en krijgt gezondheidsklachten. Nu de oude geluidsnormen door de uitspraak van de Raad van State niet meer geldig zijn pleit De Laat voor een heldere afstandsnorm tot woningen. Het LFG treft omwonenden in een straal van enkele kilometers. Om de ergste schade te beperken zou de afstand tot woningen minimaal tien maal de masthoogte moeten bedragen.
De geplande turbines met een maximale tiphoogte van 270 hebben een masthoogte van 180 meter en zouden daarom minimaal op 1,8 km van woningen moeten staan. De geplande turbines blokkeren dan toekomstige woningbouw in het hele middengebied van Rijnenburg tot en met de Nedereindseweg en treffen tevens een strook van ca. 1 km aan de overzijde van de snelwegen van omliggende wijken in De Meern en Nieuwegein.