Het gisteren door het kabinet voorgestelde ‘prijsplafond’ voor gas en elektriciteit, leidt tot een hoop vragen bij mensen die een warmtepomp of stadsverwarming hebben. Want over de warmtepomp of stadsverwarming werd in de miljoennota niet gerept. Tot onvrede van bijvoorbeeld Heiko Prak uit Nieuwegein. “Omdat je alleen maar elektriciteit gebruikt word je extra gepakt.”
Heiko Prak
Het energieplafond van 1,50 euro per m3 gas en van 70 eurocent per kWh maakt dat een gemiddeld huishouden volgend jaar 2280 euro minder betaalt, denkt het kabinet. Maar Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft nog heel veel vragen bij de maatregel. “Er is nu iets geregeld”, zegt Hans André de la Porte. “Maar wat het preciés is…”
Omdat mensen met een warmtepomp helemaal geen gas gebruiken, maar wel relatief veel stroom, zouden ze juist in het nadeel kunnen zijn. Erg cru, vindt André de la Porte: “Dan heb je goed geluisterd naar de overheid, is het milieu je dierbaar, en heb je de cv-ketel eruit gegooid… Dan moet je nu niet gestraft worden met heel hoge elektrakosten.”
VEH kaart het probleem aan bij het kabinet. Volgens de vereniging wordt het nog ‘een hele puzzel’ om het energieplafond voor alle huishoudens te laten gelden. “Er zijn ook veel appartementseigenaren die een collectieve cv-installatie hebben, vaak in de kelder. Die mensen zijn helemaal niet in beeld bij een energiebedrijf. Hoe ga je deze mensen niet vergeten?”
Stadsverwarming in Nieuwegein
Heiko Prak woont in de Nieuwegeinse wijk Doorslag. Toen hij daar ging wonen had hij geen andere optie dan aan te sluiten op stadsverwarming. In de stad zijn heel veel wijken die volledig of gedeeltelijk op stadsverwarming draaien. Hij heeft nog geen idee wat het door de overheid ingevoerde prijsplafond betekent. “Omdat je alleen maar elektriciteit gebruikt wordt je extra gepakt. Je wordt afgestraft als je op tijd verduurzaamd hebt. Dat vind ik wel heel onredelijk.”
VEH hoopt zo snel mogelijk op antwoorden van het kabinet. Dat geldt ook voor Heiko Prak, die zag dat Kamerlid Pieter Omtzigt er al vragen over heeft gesteld aan het kabinet. “Er moet toch vast wel snel iets duidelijk over worden lijkt me…”
Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht
Ja het is helaas waar. Die stadsverwarming is een grote oplichting.. Eerst zijn er de torenhoge vastrecht kosten, en vervolgens levert Eneco ( O.A. ) restwarmte voor een recordbedrag. En keuze hebben de mensen niet. Ook minister Jette ( D66…! ) Is gevraagd of hij niet eens wil kijken naar de los koppeling van de stadsverwarming en de aardgas prijs, maar die heeft ( Zoals de rest van het cabinet.) geen haast. Hij zal er in 2024 eens naar gaan kijken. ( Het komt niet op een jaartje meer of minder als je in de regering zit..! )