Warme zomeravonden, tot laat buiten zitten, drankje er bij en een gezellig hapje. Even snel gemaakt, want je wilt genieten van buiten en niet te lang in de keuken. Maak dan deze zomerse kaasblokjes. Eenvoudig, snel, lekker en prachtig door de rode vruchten en de groene kruiden. Als je al eerder de kaas snijdt, de vruchten en kruiden wast en tot gebruik in de koelkast zet, ben je helemaal in een mum klaar.
Nodig:
kaas (jong, jong belegen of belegen)
aardbeien
rode bessen
sprietjes Bieslook
blaadjes Basilicum
Extra: prikkertjes; leuk schaaltje
Snij de kaas in blokjes (niet te klein).
Was en droog het fruit.
Was en droog de kruiden.
Prik een kleine aardbei, of een gehalveerde grotere, aan een prikker.
Steek met een blaadje Basilicum in een kaasblokje.
Doe hetzelfde met de bessen.
Knip lange bieslooksprieten in tweeën of drieën en vouw er voorzichtig een halve knoop in.
Prik ze door het lusje heen op een kaasblokje.
Schik de kaasblokjes op het schaaltje en serveer direct.
Tip
In plaats van rode bessen kun je ook halve kersen nemen of zelfs een klein stukje (stevige) meloen. Zorg er alleen voor dat het fruit droog gedept is (keukenpapier), zodat je kaasblokjes niet roze en kledderig worden, want dat ziet er een stuk minder aantrekkelijk uit.
Weetje
Bieslook (familie van ui, prei en knoflook) kan fijngesneden in veel gerechten gebruikt worden. Door de zachte uiensmaak is het een goede toevoeging aan b.v. sauzen, kruidenboters en dressings, waar ui te sterk voor is. Voeg het als laatste aan een gerecht toe, want door koken, bakken en frituren verdwijnt de smaak. Ook door drogen gaat veel van de smaak verloren. Invriezen is juist wel een prima manier om bieslook te bewaren. Hak het daarvoor eerst fijn en doe het in een hersluitbaar vrieszakje of bakje zodat je steeds kunt nemen wat je nodig hebt.
Bieslook heeft een bevorderende werking op eetlust en spijsvertering en is vochtafdrijvend. Met name de jonge stengels worden gebruikt, maar de bloemen kunnen ook gegeten worden. Ze doen het als garnering van gerechten goed. De bloemen kunnen ook worden gedroogd en in (droog)boeketten gebruikt.
Borrelhapje
Tijd: ca. 10 minuten
Bron: eigen recept
Vragen? olgahs@hotmail.com