Zoete pompoentaart of “Pumpkinpie”

Met Halloween in het vooruitzicht en de grote aanvoer van pompoen in deze tijd van het jaar is een recept met deze veelzijdige vruchtgroente hier wel op zijn plaats. Koken, bakken, pureren, roosteren, zoet of hartig verwerkt, het kan allemaal met pompoen. Deze “pumpkinpie” met gepureerde pompoen lijkt wat bewerkelijk, maar dat valt erg mee.

Voor 3 tot 4 personen:
85 g witte basterdsuiker
200 g bloem
snufje zout
1 citroen
110 g koude boter
3 eieren, biologisch of vrije uitloop
350 g pompoen, schoongemaakt en in stukjes
30 g maïzena
¾ dl melk
250 g kwark
poedersuiker

Extra: deegkom; fijne rasp; keukenmachine of staafmixer; steelpan; springvorm Ø24 cm; bakspatel; aluminiumfolie.

Scheid één van de eieren, doe de dooier in de deegkom en bewaar het eiwit tot gebruik.
Boen de citroen schoon onder heet water, droog hem en rasp boven de deegkom de schil eraf met een fijn raspje.
Pers een helft uit en bewaar het sap voor later.
Voeg 50 g suiker, de bloem, het zout en de koude boter, die je eerst even in stukjes snijdt, toe. Kneed een samenhangend deeg, vorm er een bal van die je in een stukje plastic verpakt en laat deze tot gebruik in de koelkast koel worden.
Pureer de pompoen met de staafmixer of keukenmachine.
Maak een papje van de maïzena met een beetje van de melk.
Roer dit, met de rest van de melk, door de pompoenpuree.
Doe de pompoenpuree in een steelpan en verwarm het tot de puree gaat binden, laat het iets afkoelen.
Verwarm de oven voor tot 165ºC.
Vet de springvorm in met boter of zonnebloemolie en bekleed de vorm met het koele deeg door het met de vingers over de bodem en langs de randen gelijkmatig uit te drukken.
Prik het deeg op gelijke afstanden in met een vork (het deeg wordt hierdoor gelijkmatiger gaar en krokant).
Scheid de overige twee eieren en verdeel eiwit en dooiers over twee kommen.
Doe het derde eiwit, dat nog over was, ook bij de eiwitten en klop ze flink stijf met (staaf)mixer of (zeer goed schoongemaakte) keukenmachine.
Klop nu ook de dooiers, met 35 g suiker en 1 eetlepel citroensap, dik en wit.
Schep de kwark door de geslagen dooiers.
Spatel eerst het dooiermengsel door de pompoenpuree en daarna het eiwit, totdat alles heel goed en luchtig gemengd is.
Schep deze massa in de taartvorm.
Schuif de taartvorm in het midden van de oven en bak de taart ca. 30 minuten.
Dek dan de taart af met aluminiumfolie en bak nog eens 30 tot 40 minuten.
Laat de taart afkoelen en bestrooi hem met poedersuiker.
Natuurlijk heel erg lekker met een kop koffie en thee, maar ook helemaal niet gek als nagerecht.
Serveer dan niet te grote punten en geef er eventueel een klein bolletje vanille of walnotenijs bij.

Gebak of nagerecht
Tijd ca. 30 minuten + ca. 110 minuten oventijd
Bron: een oude Libelle.

Tip
Om een krachtiger smaak te krijgen kun je wat specerijen aan de taartvulling toevoegen. Roer dan ¼ tot ½ theelepel gemberpoeder, gemalen koriander en gemalen kruidnagel en ½ to 1 theelepel kaneelpoeder door de pompoenpuree. Je kunt ook 2 à 3 theelepels speculaaskruiden nemen.
Een lekkere aanvulling hierop is om het deeg ook wat meer body te geven, door de helft van de bloem door volkorenmeel te vervangen.
Vervang sap en rasp van de citroen eens door sap en rasp van een sinaasappel.

Weetje
Pumpkinpie wordt in Amerika en Canada traditioneel tijdens Thanksgiving-day gegeten. De Amerikanen vieren deze dag op de vierde donderdag van november, in Canada is dat de tweede maandag van oktober. Thanksgiving is een “dank-feest” voor de oogst van het jaar.

Op de leuke en kleurige website www.pompoenerie.nl vindt je allerlei informatie over en leuke doe-dingen met pompoen. Nog tot 31 oktober worden bij “De Pompoenerie” de Halloween Pompoendagen met de workshop “Halloween Pompoen” uitsnijden gehouden. De Pompoenerie is gevestigd in Nieuw Weerdinge (Drenthe).

Vragen, opmerkingen of suggesties?Of hebt u ook een leuk recept voor deze rubriek?Mail naar olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren