Zo maak je je slaapkamer comfortabel

Slaap je niet lekker? Veel last van nachtmerries? Of word je wakker met spierpijn? De slaapkamer is misschien wel de belangrijkste kamer in je huis, want zonder goede nachtrust presteer je overdag niets. Tegelijk kan je je lichaam niet op commando in slaap laten vallen (was het maar zo’n feest!). Gelukkig helpt het vaak goed om je slaapkamer een bescheiden make-over te geven, zodat je lichaam en geest er tot rust komen. Waar kan je aan denken om je slaapvertrek comfortabeler te maken?

Verduister je ramen
Misschien slaap je niet goed omdat er veel licht van buitenaf in je slaapkamer doordringt. Dan snappen je hersenen niet dat het nacht is, en kom je nooit in de diepere slaapfases terecht. Het kan gaan om laat en vroeg zonlicht in de zomer, maar ook het kunstlicht van lantaarnpalen, gebouwen en verkeer. De oplossing: koop een dik gordijn dat je raam volledig bedekt. Stoffen gordijnen zijn mooi, maar vouwgordijnen en rolgordijnen zijn makkelijker te gebruiken en vaak wat goedkoper.

Ruim je troep op
Volgens slaapdeskundigen moet je slaapplek rustig, opgeruimd en niet afleidend zijn. Daarom is het moeilijk om rust te vinden in een slaapkamer die vol licht met gedragen kleren, verhuisdozen en werk- of studiespullen. Verban die uit de kamer, of leg ze in elk geval in een afgesloten kast of wasmand. Zo is of lijkt de kamer een stuk leger, en dat heeft onbewust een positieve, kalmerende invloed op je brein. O ja, en zet ook alle lampjes en signalen van elektronica uit!

Zorg dat je lekker ligt
Een oud, doorgesleten matras waar je bijna doorheen zakt, kan funest zijn voor je schoonheidsslaapje. Je bent constant aan het draaien tijdens het inslapen. Of je wordt halverwege de nacht wakker omdat je arm of been tintelt. En in de ochtend ontwaak je met pijn in je rug, heupen of schouders. Het goede nieuws: spiksplinternieuwe matrassen zijn helemaal niet zo duur. En op een goed exemplaar met voldoende ondersteuning kan je de slaap echt veel beter vatten.

Speel met de temperatuur
Weet je eigenlijk wel of jij het liefst warm of koud slaapt? Misschien heb je de ideale temperatuur voor jou nog niet gevonden, en lig je eigenlijk veel te dik ingepakt. Of je ligt wakker omdat je het, zonder dat je het doorhebt, te koud hebt in de nacht. Heb je een thermometer? De ideale temperatuur voor de slaapkamer is 16 à 18 graden. Zet een raam open of juist de verwarming aan. En slaap onder een bedekking van verschillende laagjes, die je in het holst van de nacht snel kunt verwijderen of toevoegen.

Gebruik je slaapkamer om te slapen
En daarmee bedoelen we dat je er eigenlijk niets anders in zou moeten doen. Ja, seks, dat mag ook – vooruit. Maar als je werkt, eet, gamet of TV kijkt in je slaapkamer, dan associeert je brein die plek ook met die veel drukkere activiteiten, en blijf je wakker. Doe dit dus allemaal in een andere kamer, en bezoek je slaapkamer alleen als het bedtijd is. Welterusten alvast!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren