Het zal je misschien verbazen dat het in Nederland pas sinds 2021 toegestaan is om online te gokken. De Kansspelautoriteit ziet zelf een duidelijk verschil tussen het zetten van een weddenschap op bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd, en het deelnemen aan een loterij. Een loterij is echter in de praktijk ook een kansspel, met bovendien een stuk kleinere winstkans. De storm van kritiek die in de maatschappij is losgebarsten over de nadelige gevolgen van online gokken, is verrassend afwezig rondom de honderden (!) miljoenen die Nederlanders jaarlijks verkwanselen aan loterijen. En wanneer je eenmaal vastzit aan een loterij, is het vaak nog lastig ook om er vanaf te komen.
De truukjes van de Staatsloterij
De ene loterij is de andere niet, en in dat kader lijken deelnemers bij de Staatsloterij er nog redelijk goed af te komen. Ondanks het feit dat de winstkans voor deelnemers bij loterijen hoe dan ook verdraaid klein is (denk aan nul komma heel veel nullen), hebben deelnemers van de Staatsloterij namelijk nog wel het voordeel dat ze hun prijs belastingvrij uitgekeerd krijgen.
Toch zullen deelnemers in de praktijk grotendeels ook bij de Staatsloterij van een redelijke koude kermis thuiskomen. De kosten van loten zijn namelijk allereerst redelijk fors, met €17,50 per regulier lot. En bij de beruchte Oudejaarsloterij worden de lotkosten zelfs verdubbeld! Met slimme marketing lijkt het alsof elke deelnemer met redelijk gemak deze kosten er weer uit kan halen, wat in de praktijk echter niet zo is.
Maar waar de Staatsloterij pas écht op verdient, zijn de leden die min of meer gedwongen worden om tegen hun wil maandelijks een incasso af te rekenen. Natuurlijk, zo staat het niet zwart op wit. Maar de Staatsloterij doet er wel alles aan om te voorkomen dat deelnemers die hun geld liever aan iets nuttigs willen uitgeven, makkelijk kunnen stoppen met hun deelname. Van het verstoppen van duidelijke informatie, tot soms vreemde voorwaarden en tal van afleidingsmanoeuvres tijdens het opzegproces zelf.
Makkelijker opzeggen bij de Staatsloterij
De truukjes van de Staatsloterij zijn, helaas, redelijk succesvol en weerhouden jaarlijks vele mensen ervan om hun deelname aan de loterij daadwerkelijk op te zeggen. Om die reden zijn er diensten opgestaan die consumenten helpen om te gaan met de trainerende tactieken van de loterijen.
Een bekende opzegdienst is Opzeggen.nl. Zij helpen bezoekers met de vaak ingewikkelde opzegprocessen bij loterijen, en bieden informatie en gratis opzegbrieven aan voor tal van abonnementen bij bedrijven. Ook heeft de website een opzegservice (met opzeggarantie) voor onder meer de Staatsloterij, waardoor consumenten zeker weten dat ze af zullen zijn van de vervelende kosten die gepaard gingen bij hun deelname. Zeker rondom de feestdagen kun je immers wel betere doeleinden voor dat geld bedenken.