Zo komt het gebied van de Zeepfabriek eruit te zien; contouren vastgelegd in ‘ontwikkelkader’

Het gebied van de Zeepfabriek wordt een groene plek die Nieuwegein verbindt. De inwoners van de stad krijgen er daarmee een ‘leefbare en gezonde stedelijke omgeving’ bij. Dat staat in het ontwikkelkader dat het bestuur (college van burgemeester en wethouders) van de gemeente Nieuwegein voorstelt. Bij de ontwikkeling van het autoluwe gebied komt er aandacht voor ontmoeten, beleven en verblijven. De Zeepfabriek zelf wordt een laagdrempelige, toegankelijke en vooral ‘stoere karakterplek aan het water’.

Vorig jaar besloten de bedrijven Henkel en Ecolab hun bedrijfsactiviteiten in het centrum van Nieuwegein te beëindigen. Dit vertrek biedt de uitzonderlijke kans voor een nieuwe invulling voor een centraal gelegen gebied in Nieuwegein. De gemeente wil regie voeren op deze herontwikkeling en is begonnen met een zogenoemd ontwikkelkader. Dit ontwikkelkader maakt met tekst en beeld duidelijk welke kenmerken het gebied moet krijgen: Hoe ziet het gebied er straks uit? Wat kun je er doen? En hoe voelt het als je er rondloopt?

Identiteit van Nieuwegein
De gemeente vindt het belangrijk dat de herontwikkeling van en voor Nieuwegein is en bijdraagt aan de identiteit en het verhaal van de stad. Inwoners hebben deze wens ook. In de afgelopen periode is veel met inwoners gesproken. Wethouder Marieke Schouten zegt dat het nieuwe gebied moet bijdragen aan een sterk centrum (het Groot Stadshart) van Nieuwegein. “Het is een kans om meer verbinding tussen City en de omliggende gebieden te maken. Ik kijk er naar uit dat dit een warme plek wordt. Waar de geschiedenis voelbaar blijft voor de mensen die er komen wonen, ontmoeten of nieuwe dingen gaan maken. Waar verbinding tussen mensen ontstaat, en verbinding met de omliggende wijken.” De precieze beleving moet nog worden ingevuld; volgens het ontwikkelkader gebeurt dat met creativiteit, cultuur en ondernemers.

Mix van huur- en koopwoningen
De gemeente wil dat er verschillende groepen mensen komen wonen op het terrein. Daarvoor is een goede mix van verschillende huur- en koopwoningen nodig. De inschatting is dat er plaats is voor circa 700 woningen. Dat aantal ligt niet vast: in de uitwerking moet blijken wat past. Twee derde van de woningen moet betaalbare woningbouw zijn: 30% sociale huur, 12% lage middenhuur en 24% betaalbare koop. De overige 34% worden vrijesectorwoningen.

Betrokkenheid inwoners
Het ontwikkelkader is tussen oktober 2023 en juni 2024 opgesteld. De gemeente Nieuwegein is opsteller van het ontwikkelkader en werd ondersteund door externe adviseurs BGSV, Urban Xchange en ZECC Architecten. Inwoners dachten mee tijdens verschillende bijeenkomsten en een inspiratiegroep ging dieper in op de verschillende opties. Ook dachten inwoners online mee. De eigenaar van het fabriekscomplex Ecolab was ook nauw betrokken bij het ontwikkelkader.

Vervolg
De gemeenteraad praat na de zomer over het Ontwikkelkader Zeepfabriek en stelt het daarna vast. Vervolgens gaat een projectontwikkelaar het ontwikkelkader uitwerken tot een concreet plan. Ook hier worden de mensen die meedenken bij betrokken. Het duurt nog lang voor er daadwerkelijk iets wordt gebouwd; de herontwikkeling van een bedrijventerrein neemt veel tijd in beslag.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk