Wil je zelf een website opzetten? Dan komen daar heel veel dingen bij kijken. Je begint met de hosting en een domeinnaam registreren. Maar dat is minder makkelijk dan je denkt. Een domeinnaam moet goed in elkaar zitten, want het zal voor een deel bepalen hoeveel bezoekers je krijgt. Wat is een domeinnaam eigenlijk en waar moet je op letten bij het kiezen van een domeinnaam?
Wat is een domeinnaam?
Een domeinnaam is eigenlijk je adres op internet. Zoals in de telefoongids vroeger je adres en telefoonnummer werd vermeld om ervoor te zorgen dat je gemakkelijk te vinden was via je achternaam, is er nu een DNS, ook wel Domaine Name System genoemd. Hoe beter je naam bedacht is, hoe gemakkelijker het is om bezoekers te trekken.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een domeinnaam?
Hoe bepaal je nu wat een goede domeinnaam is? Hieronder vind je een aantal dingen waar je op moet letten bij het kiezen van een domeinnaam.
1. Zorg ervoor dat je domeinnaam uniek is
Elke domeinnaam moet uniek zijn. Je kunt niet de domeinnaam van een bestaande website gebruiken. De domeinnaam van deze website is bijvoorbeeld www.pen.nl. Die is in gebruik en dus bezet.
2. Houd het simpel
Een korte domeinnaam wordt makkelijker onthouden dan een lange. Hoe minder poespas, zoals koppeltekens, hoe eenvoudiger. Kies een korte, duidelijke domeinnaam voor je website om het je bezoekers gemakkelijk te maken. Het beste is om voor een domeinnaam van één of twee woorden te kiezen. Je wilt tenslotte dat je bezoekers de domeinnaam onthouden en hier later nog eens naar terugkeren.
3. Wees specifiek
Met je website heb je een bepaald doel voor ogen. Je wilt een bepaald product verkopen of je bedrijf onder de aandacht brengen. Vaak bestaat een domeinnaam uit een bedrijfsnaam. Dit kan je familienaam betreffen in combinatie met een product of niche of uitsluitend je familienaam. Ook is het mogelijk om je op een specifiek zoekwoord te focussen.
4. Let op de spelling
Het is verstandig om voor een Nederlandse domeinnaam te kiezen wanneer je niet internationaal gaat opereren. Zo is de kans dat mensen fouten maken bij het typen van je domeinnaam een stuk kleiner. Verder is het belangrijk om op de spelling te letten. Een domeinnaam met een grote spelfout maakt beslist geen goede indruk, tenzij het als een woordspeling bedoeld is.
5. Kies voor een gepaste extensie
De extensie is datgene wat na de punt in een link staat. In Nederland zal je dan ook vaak kiezen voor .nl. Wil je een internationale website opzetten of de mogelijkheid daartoe hebben? Dan is .com de meest gekozen extensie. Er zijn echter ook andere extensies, zoals .blog en .net.
De bovenstaande tips zullen het je zeker makkelijker maken om een goede domeinnaam te verzinnen. Als je een domeinnaam bedacht hebt, kun je eenvoudig online checken of deze nog vrij is. Deze kun je dan bij Versio registreren. Mocht de domeinnaam al bezet zijn, dan krijg je vaak een lijst met alternatieven te zien die wel beschikbaar zijn. Veel succes!