Wie een liefhebber is van de Spaanse keuken, kan alle kanten uit. Nu focussen veel mensen zich vaak op typische gerechten uit Barcelona of Madrid, maar dat kan anders. We gaan dit keer voor Valencia en dat gaat verder dan louter ‘iets met sinaasappels’. En tja, nu we vanwege de Coronacrisis niet naar Spanje kunnen, halen we Valencia maar naar ons toe.
De geschiedenis van Valencia is rijk, de temperatuur het hele jaar heerlijk, maar waar het hier vooral om gaat zijn de culinaire hoogstandjes van deze sinaasappelstad. We doen de stad echter tekort als we het louter over die sinaasappels gaan hebben.
Er is namelijk veel meer. Zoals de bijzondere zoete hapjes. De Moorse cultuur van deze regio vinden we terug in het gebruik van suiker in veel gerechten, puur of in de vorm van honing en amandelen. Van al deze ingrediënten wordt een noga-variant gemaakt die bekend staat onder de naam turrón, die vooral in de kersttijd wordt gegeten.
Zover is het echter nog niet. De amandelen en suiker vinden nu hun weg, gemixt met water, in een drankje dat horchata wordt genoemd. En om de sinaasappels er toch maar even bij te halen, die vinden hun plek in een ander drankje: aqua de Valencia. Vol van alcohol, want het is een mix van sinaasappelsap, mousserende wijn en cointreau.
Valenciaanse kost: vis en rijst
Dan de maaltijden. Die bestaan voornamelijk uit alle mogelijke varianten met soms vlees, maar zeker vis en rijst. De ligging aan zee zorgt voor een scala een zeefruit dat zijn weg vindt in heel veel gerechten. Paella is daar de bekendste van.
Wat een echte paella is, is moeilijk te zeggen. Er zijn enorm veel varianten. Een Valenciaan zal een paella met kip of konijn noemen, of kiest voor garnalen, gamba’s, mosselen en ander zeefruit. De echte paella wordt gemaakt van wat er regionaal of plaatselijk voorhanden is.
Paella met zeevruchten is een mix van gele rijst met gamba’s, baars, mosselen, garnalen en sepia. Een echte Valenciaanse variant is ook de paella met kip, konijn, groene bonen, boterbonen, artisjokken, witte bonen en tomaten. Er is echter ook een mix van beide te bedenken.
Met andere woorden, je kunt een paella op vele manieren maken. Maar net waar je voorkeur naar uitgaat en wat er voorhanden is.
Mannen! Niet langer achter de bbq maar de paella pan
Trouwens, wist je dat paella afkomstig is van de woorden para en ella. Voor haar! De man maakt dit gerecht voor zijn vrouw, en de familie. Dus mannen: aan de bak ofwel aan de paellapan, liefst een originele pan. Als je dat doet, doe het dan direct goed door deze pan te combineren met de Garcima paella brander uit Valencia. Dan maak je dit heerlijke gerecht helemaal zoals het hoort.
We geven je natuurlijk hier wel een lekker Paella-recept, maar schroom niet om er zelf ook mee te variëren.
Maak zelf paella
Breng een liter water aan de kook en los hierin een kippenbouillonblokje op. Bewaar de bouillon.
Voor de Paella snipper je een ui en knoflook. Bak dit even aan, samen met saffraan, kurkuma en tomatenpuree en rijst. Je bakt wat kipfilet bruin en snijd tomaten in blokjes. Kies voor haricots verts als groente (zie: https://www.youtube.com/watch?v=1RpjoIea_BQ ).
Voordat je alles in een (speciale paella) pan doet, schenk je eerst 200 ml witte wijn in de pan, doet er de bouillon bij (400 gram), de tomaten, kip en boontjes. Laat dit 15 minuten koken, tot de rijst gaar is. Je kunt er altijd extra bouillon bij gieten. Voeg er aan het einde wat doperwtjes en garnalen aan toe. Wat zout en peper erbij, bieslook en olijven maken het af.
Exacte hoeveelheden? Dat doe je vooral op gevoel. De een wil meer kip, de ander meer groenten of tomaten erdoor. Doe wat je lekker vindt, en geniet ervan. En laat je verrassen door hoe makkelijk dit kookt in een originele Garcima paella pan met brander. Je voorkomt ermee dat het aan de randen nog rauw is en in het midden al aan het aankoeken is. Wat met een standaard pan op een Hollands fornuis al snel gebeurt. Met een originele pan voorkom je dit.