Veel te zien in Nieuwegein tijdens Open monumentendag 9 september 2017

Tijdens het weekend van Open Monumentendag zijn prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken, die anders niet voor publiek toegankelijk is, of om mee te doen aan een bijzondere activiteit, een fietstocht of rondleiding. Kom ook naar Fort Jutphaas, Kasteel Rijnhuizen, begraafplaats Kerkveld of de Prinses Beatrixsluis. Op zaterdag 9 september vieren we de opening van de nieuwe wandelpaden en het speeltoestel die deze zomer nog worden aangelegd op het forteiland. Om 10.00 uur is er een spectaculaire opening van het forteiland door de Commissaris van de Koning.

Verder verzorgen Fort Jutphaas en Kasteel Rijnhuizen rondleidingen, is er een speurtocht bij de Scouting, schilderen op canvas en voor de kleintjes is er een springkussen. Bekijk wat u allemaal kunt doen en bezichtigen in Nieuwegein tijdens het Open Monumentendag in Nieuwegein.

Neem een kijkje op Fort Jutphaas
Fort Jutphaas verrees aan de Vaartsche Rijn (Merwedekanaal) omstreeks 1820, een periode waarin de Franse bezetting net was beëindigd. Rond 1847 is het verdedigingswerk omgevormd tot een fort. In militair opzicht is het fort tot en met de Tweede Wereldoorlog in gebruik geweest. In 1959 verkocht defensie het fort en kreeg het de bestemming als wijnhandel.

Rietveld Wines renoveerde het gebouw en realiseerde in het fort ook een evenementenlocatie en restaurant met terras. In augustus 2017 wordt het Fort ingericht als park binnen het gebied Rijnhuizen. Er worden wandelpaden aangelegd, bankjes en een speeltoestel. Tijdens Open Monumentendag wordt de nieuwe inrichting feestelijk geopend.

Kasteel Rijnhuizen
Het tegenwoordige kasteel Rijnhuizen werd gebouwd in 1637 op een plek van een vrijwel vierkant kasteel uit 1370. Het kasteel dankt zijn naam aan de familie Van Rijn of Rijn van Jutphaas, die ook de verdwenen kastelen/buitenplaatsen Rijnenburg en Rijnestein bezaten. Tijdens open monumentendag worden er rondleidingen gegeven in het kasteel Rijnhuizen. Een mooie gelegenheid om het kasteel van binnen te zien, rond te dwalen in de prachtige kasteeltuin en meer te weten te komen over de historie van het kasteel.

Begraafplaats Kerkveld
Begraafplaats Kerkveld vormt de belangrijkste getuige van de ontstaansgeschiedenis van Jutphaas. In de 9de of 10de eeuw heeft in het midden van begraafplaats een houten kerkje gestaan, dat in de 12de eeuw is vervangen door een stenen kerk in de Romaanse stijl. In 1820 is de kerk afgebroken, nadat elders een nieuwe kerk was gebouwd.

Het barenhuisje, het onderstuk van de kerktoren met de hoofdingang van de kerk, is nog aanwezig. Het middeleeuwse kerkepad, na de ingang rechtsaf, loopt om de kerk heen naar de oude hoofdingan.  Sinds de 9de eeuw werden mensen op het kerkhof begraven. Er liggen hier veel adellijke families uit het vroegere Jutphaas begraven. Vanaf 1829 is de begraafplaats in handen van de gemeente.

Het barenhuisje

Prinses Beatrixsluis
Rijkswaterstaat en Sas van Vreeswijk werken alweer een klein jaar aan de verbreding van het Lekkanaal en de aanleg van de 3e kolk voor de Prinses Beatrixsluis. Een mooi moment om tijdens Open Monumentendag de sluis tussen 10.00 uur en 17.00 uur deels open te stellen voor het publiek.

Voor een eersterangs blik op de bouw heeft Sas van Vreeswijk een informatiepunt/uitkijkpunt op het bouwterrein ingericht ter hoogte van de witte huisjes. Vanaf hier heeft u prachtig uitzicht over de 3e kolk. Deskundigen vertellen over de bouw van de 3e kolk en de verbreding van het Lekkanaal aan de hand van onderwerpen als de aanleg van de primaire waterkering, de techniek van de diepwanden, de roldeuren en het omgaan met de natuur. Het landschap rond de sluis verandert in een rap tempo. Wat u nu ziet, kan over een paar weken zomaar weer anders zijn. Aanmelden is niet nodig.

U kunt de bedienruimte bezoeken. Mooi om niet alleen de sluismeesters aan het werk te zien, maar het bediengebouw ook nog eens goed in u op te nemen. Dit wordt immers na oplevering van de 3e kolk gesloopt om de monumentale sluis in oude luister te herstellen!

Zoekt u het liever hogerop, beklim dan tijdens een rondleiding de noordelijke heftoren. Vanaf het balkon heeft u een prachtig uitzicht over het monumentale sluiscomplex en een groot deel van het bouwterrein, van de Lek tot aan de Schalkwijkse Wetering.

Voor hen die graag van alles horen over de bouw van de 3e kolk en de verbreding van het Lekkanaal heeft Sas van Vreeswijk een informatiepunt met uitzicht in de bouwput en over het bouwterrein. Altijd al willen weten hoe een deurkas wordt gemaakt? Vernemen hoe de wanden van de 3e kolk worden gemaakt? Het kan bij het informatiepunt van Sas van Vreeswijk, waar medewerkers klaar staan om het u allemaal te vertellen en vragen te beantwoorden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk