Zelfdoding stel in woning begeleid wonen

In een woning aan de Abstederschans in de wijk Fokkesteeg zijn vrijdagmiddag 24 oktober j.l. rond 13.00 uur twee lichamen aangetroffen. Alles wijst er op dat de bewoner en een vriendin zelfmoord hebben gepleegd. De zorginstelling stuurde twee medewerkers langs nadat er al een tijdje geen contact met de bewoners was geweest. Die vonden de lichamen. Bij Lister is met grote verslagenheid op het nieuws gereageerd. Medewerkers en cliënten worden opgevangen. De indentiteit van de slachtoffers zijn nog onbekend. Het slachtoffer woonde begeleid in het complex vanwege een psychiatrische aandoening.

De omgeving is ruim afgezet en de forensische opsporing van de politie is ter plaatse om onderzoek te doen naar de doodsoorzaak. Ook een schouwarts was ter plaatse. Een bewoner van de flat zette op twitter (@dokkasan) dat er twee doden in de flat zouden liggen. Afgelopen woensdag avond 22 oktober j.l. rond 23.30 uur was het er nog behoorlijk druk in het huis. ‘Ze hadden een leuk feestje’ aldus een buurtbewoner.

Het huis aan de Abstederschans is onderdeel van een project voor beschermd wonen van Lister. Bij Lister is met grote verslagenheid op het nieuws gereageerd. Medewerkers en cliënten worden opgevangen. Een woordvoerster gaf te kennen dat ze in hun werk met mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen, vaker te maken hebben met zelfdoding. Het protocol schrijft dan voor dat zo exact mogelijk wordt uitgezocht wat er gebeurd is om daarvan voor de toekomst te leren.

De instelling die voorheen bekend was onder de naam SBWU kwam vorig jaar in het nieuws toen een psychiatirisch patiënt in een ander huis in Nieuwegein een medebewoner doodstak. Ze kreeg daarvoor vier jaar cel en tbs. De Inspectie voor de Gezondheidszorg oordeelde dat de begeleiding door SBWU onvoldoende was.

UPDATE: Na onderzoek in het ziekenhuis is geconstateerd dat er sprake is van zelfdoding. De lichamen zijn inmiddels vrijgegeven door de officier van justitie.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren