Vogelspotters hebben in Nieuwegein de Siberische Tjiftjaf gespot. Deze bijzondere vogel, de Phylloscopus collybita tristis, wordt in de meeste landen beschouwd als een ondersoort van de Tjiftjaf en broedt ten oosten van de Russische Petsjorarivier en overwintert van Irak tot India. In West-Europa komt deze ondersoort schaars voor, met name gedurende de laatste drie maanden van het jaar.
Vogelspotter Marcel Pomp spotte deze bijzondere vogel samen met Ad Hamers vrijdagmorgen om 09.00 uur aan het Pandorapad ter hoogte van de Vronesteintunnel. Zij wisten er een foto van te maken. Al gauw kwamen er meer vogelspotters op af en keken de wijkbewoners raar op van al die fotograferende vogelaars.
Marcel Pomp: ‘Vanmorgen vroeg iets voor 09:00 uur aanwezig. Nog geen 5 minuten later zien we de sib langs het water samen met de gewone tjiftjaf. Niet schuw en prachtig kunnen fotograferen. En alsof we nog niet genoeg geluk hadden gingen de beide vogels even samen poseren op het gras. (Zie foto hierboven). Ik wilde Chris Kling even bedanken voor de spot. Als ik het goed heb was hij de eerste. Helemaal blij mee.’
Foto van de Syberische Tjiftja door Marcel Pomp
De Sysberische Tjiftjaf werd voor het eerst in oktober 1985 gespot in Nederland. Een enkele maal komt het voor dat een Siberische Tjiftjaf in Nederland overwintert, zoals tijdens de zeer zachte winter van 2006-2007 toen een exemplaar overwinterde in De Bilt. Voorjaarsgevallen zijn nog steeds zeldzaam.
In de jaren dat Siberische Tjiftjaf nog werd beoordeeld door de Nederlandse zeldzaamhedencommissie kwamen meldingen alleen voor aanvaarding in aanmerking indien zowel een kleedbeschrijving/foto’s als een geluidsopname beschikbaar was. Dit omdat Siberische Tjiftjaf moeilijk te onderscheiden is van de Scandinavische ondersoort abietinus.
Het is niet voor het eerst dat vogelspotters Nieuwegein aandoen. Op 15 november 2019 streek de ‘brenger van het onheil’ neer in Nieuwegein. Vogelaars uit het hele land kwamen toen naar de wijk Fokkesteeg in Nieuwegein om de Bombycilla garrulus of te wel de pestvogel vogel te bekijken én te fotograferen.
Onze fotograaf Jordi Jupijn maakte vanmiddag foto’s van de vogelspotters aan het Pandorrapad die er op uit waren getrokken om de Siberische Tjiftjaf te zien. Het lukt in ieder geval Marcel Pomp om het kleine vogeltje op de gevoelige plaat als bewijs vast te leggen.