Zacht water, het vervolg

Als CDA fractie houden wij regelmatig contact met Vitens over de voortgang van de “waterfabriek” Tull en ’t Waal. Op verzoek van de CDA fractie heeft de afdeling communicatie van Vitens het onderstaande bericht opgesteld. Zoals u kunt lezen, komt het zachte water steeds meer binnen het bereik van de inwoners van Nieuwegein. U zult door het zachte water minder tot geen wasverzachter en ontkalkers meer nodig hebben. Denkt u hieraan bij het doen van uw boodschappen?

John Houtzager

Nieuwegeins water eind 2012 zacht
Sinds 2006 bouwt Vitens een nieuw drinkwaterproductiebedrijf in Tull en ’t Waal. Het nieuwe productiebedrijf vervangt de huidige zuivering en gaat de gemeente Nieuwegein van drinkwater voorzien. Het grondwater op deze locatie is van nature ‘hard’. Dat betekent dat er relatief veel kalk in het water zit. Daarom bouwt Vitens in het nieuwe productiebedrijf ook een onthardingsinstallatie, waardoor de hardheid van het water aanzienlijk omlaag gaat.
 
Achtergrond
Het technisch verouderde productiebedrijf aan de Waalseweg in Tull en ‘t Waal was aan vervanging toe. Daarom besloot Vitens te investeren in een nieuw productiebedrijf, dat momenteel naast het huidige bedrijf wordt gebouwd. Omdat er in Nieuwegein relatief hard water uit de kraan komt, koos Vitens voor de optie om een onthardingsinstallatie in te bouwen. Deze installatie moet ervoor zorgen dat het water in Nieuwegein zachter wordt: gemiddeld 7 Duitse graden hardheid in plaats van 11,6. Dat betekent bijvoorbeeld minder aanslag op sanitair en in warmwaterapparatuur.

Planning
Door een aantal tegenslagen tijdens de bouw heeft de oplevering van het nieuwe drinkwaterproductiebedrijf vertraging opgelopen. “We vinden het erg vervelend dat de inwoners van Nieuwegein langer op zacht water moeten wachten. Gelukkig is het einde in zicht:we gaan ervan uit dat we eind 2012 zachter water kunnen leveren,” aldus Adri Kostense, projectleider van Vitens.

Eind maart 2012 is het pand bouwkundig klaar en naar verwachting kan Vitens begin april starten met het testen van de nieuwe installaties. Het testen en het in bedrijf stellen van de installaties neemt ruim een half jaar in beslag. Tegen de tijd dat er zacht water uit de kraan komt zal Vitens de inwoners van Nieuwegein hierover informeren.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk