WWNV: Instromen in een zelfverdiend salaris!

Elke dag stromen er twee schoolklassen jonggehandicapten in in de Wajong. In 2011 ontvingen 75.000 jongeren tot 27 jaar een Wajong-uitkering. Sinds begin 2009 is het aantal mensen met een bijstandsuitkering alleen maar gestegen en zijn er per saldo 59.000 bijstandsuitkeringen bijgekomen, met een totaal van 316.000 mensen dat een uitkering ontvangt. Enkele conclusies uit het onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat vandaag is gepresenteerd. In totaal wordt ruim een half miljoen mensen op jaarbasis beoordeeld op wat ze niet kunnen. Het zijn, wat het CDA betreft, de onbedoelde effecten van sociaal bedoelde regelingen.

Dat moet anders, wil de overheid ook in de toekomst bescherming kunnen blijven bieden aan mensen die echt op hulp en ondersteuning zijn aangewezen. Daarom is in de Raad van Nieuwegein alvast gesproken over hoe we deze stappen kunnen gaan zetten, nu op 1 januari 2013 de nieuwe Wet Werken naar Vermogen ingaat.

Voor het CDA is nogsteeds het vertrekpunt dat zoveel mogelijk mensen die nu van een uitkering afhankelijk zijn, instromen in een zelfverdiend salaris. We moeten af van de gedachte dat er geen plek voor je is op de arbeidsmarkt als je klant bent bij de Sociale Dienst, een Wajonguitkering hebt of als je steeds een afwijzing krijgt op je ingezonden sollicitatiebrief omdat je een WSW-indicatie hebt. Het zijn niet iemands beperkingen die de grens van zijn of haar mogelijkheden aangeven. Die omslag maken, dat is wat ons betreft werkelijke solidariteit.

Over de invoering van die wet is veel politieke discussie, ook in Nieuwegein. Begrijpelijk, het gaat namelijk om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en daar dragen wij met elkaar als gemeente gedeeltelijk een verantwoordelijkheid voor. In de raadsvergadering van 29 februari hebben alle partijen dan ook hun visie gegeven op de plannen van het kabinet Rutte.
Het CDA onderkent dat de financiele randvoorwaarden rond de WWNV belemmerend kunnen werken en het geen piece of cake zal worden. Ook niet voor Nieuwegein. Het College wil in 2012 toch alvast stappen zetten en de verminderd beschikbare budgetten zo inrichten dat het doel om inwoners zonder werk te laten instroom in een zelfverdiend salaris daadwerkelijk gerealiseerd kan worden. Wij zullen het College daarin steunen maar ook zeer aandachtig volgen.

In het bijzonder hebben we aandacht gevraagd voor de mensen van de Pauwbedrijven. Het is voor het CDA triest om te zien dat juist daar waar mensen met een beperkte arbeidsmogelijkheden nu al aan het werk zijn de klappen de komende jaren het hardst aankomen, binnen de Sociale Werkvoorziening. Wij hebben onze wens nogmaals onderstreept om te werken aan een terugkeergarantie-plan voor de oude-wsw’ers. Als zij de stap maken naar regulier werk maar als dit onverhoopt mislukt, kunnen zij terugkeren op hun oude plek. Dit kan er toe leiden dat zonder aanpassing van voorwaarden de WSW’ers de overstap naar de reguliere werkgevers beter durven te maken. Dit valt in allerlei vormen te gieten. De Wethouder heeft ons toegezegd dit voorstel te willen omarmen en zich er hard voor te maken dat dit gerealiseerd kan worden. Wij wachten zijn resultaten nu af.

Bijzonder was het stemgedrag van de SP. De partij die om het hardst roept dat Nederland zijn sociale gezicht verliest, liet nu even een zijn gezicht zien. Zij stemden tegen alle voorstellen van het College om een duidelijk ‘nee’ te laten horen tegen het landelijk beleid. Zelfs ‘nee’ tegen die lokale voorstellen die een verruiming van het minimabeleid inhielden. Volgens de SP dus geen computer voor schoolgaande kinderen die in gezinnen rond het bijstandsniveau moeten leven.

Roelof de Wild
Raadslid

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk