Op maandag 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens, kunnen de inwoners van Nieuwegein weer deelnemen aan de Schrijfactie Write for Rights van Amnesty International. Op deze dag komen wereldwijd honderdduizenden mensen in actie om brieven en kaarten te schrijven voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen.
De brieven vragen om vrijlating van gewetensgevangenen en om berechting van daders van mensenrechtenschendingen. Ze geven hoop aan mensenrechtenactivisten. Dit jaar gaan de brieven en kaarten o.a. naar Pavitri Manjhi in India, Gulzar Duishenova in Kirgizië en Atena Daemi in Iran.
Amnesty International nodigt de inwoners uit om op maandag 10 december tussen 11.00 uur en 16.00 uur aan te schuiven bij de andere schrijvers aan de lange leestafel in de hal van het Stadshuis in de binnenstad van Nieiuwegein. Voorbeeldbrieven en kaarten liggen klaar.
Koffie, thee en chocomel plus een lekker koekje zullen je schrijfvaardigheid verhogen. Een kleine bijdrage voor de portokosten wordt op prijs gesteld.
Over Pavitri Manjhi
Al jarenlang wordt Pavitri Manjhi uit India bedreigd omdat ze het opneemt tegen twee bedrijven. Deze bedrijven kopen onder valse voorwendselen en met dwang grond op om er energiecentrales te bouwen. Zoals velen raakte ook Pavitri’s familie land kwijt. Samen met anderen richtte Pavitri een organisatie op die mensen helpt deze bedrijven aan te klagen. Pavitri Manjhi ontvangt veel bedreigingen, maar ze zet haar strijd voort. Voor veel vrouwen in haar door mannen gedomineerde gemeenschap is zij een voorbeeld.
Over Gulzar Duishenova
Gulzar komt op voor vrouwen met een handicap en kan alle steun gebruiken om gehoord te worden. In 2002 werd Gulzar aangereden door een dronken automobilist. Sindsdien kan ze niet meer lopen. Al snel ervaarde ze dat je op ernstige problemen stuit als je in Kirgizië vrouw bent én gehandicapt. Het leidt tot discriminatie en praktische hindernissen. Dus besloot Gulzar tegen de ongelijke behandeling van mensen, en in het bijzonder vrouwen, met een handicap te strijden. Gulzar komt sinds haar ongeluk de deur amper uit. Kirgizië is namelijk niet rolstoelvriendelijk. Ze voert vooral actie vanuit huis, via sociale media.
Over Atena Daemi
De 30-jarige Atena Daemi uit Iran verzet zich tegen de doodstraf, zoals steeds meer mensen in haar land. Op Facebook en Twitter leverde ze kritiek op executies, ze deelde flyers uit en liep mee in een vreedzaam protest tegen de executie van een jonge vrouw. Nadat ze in oktober 2014 werd opgepakt, volgden 51 dagen van eenzame opsluiting en vernederende verhoren. In een rechtszaak van slechts een kwartier werd ze veroordeeld tot 14 jaar cel voor onder andere het ‘samenkomen en samenzweren tegen de nationale veiligheid’. In hoger beroep werd die straf teruggebracht tot 7 jaar.