De gemiddelde WOZ-waarde van een woning in Nederland is dit jaar vastgesteld op 369.000 euro. Dat is 16,4 procent hoger dan een jaar eerder en bovendien de hoogste marktwaarde ooit die door gemeenten is vastgesteld. In Nieuwegein gat deze gemeentelijke belasting maar liefst 19,5% omhoog. Hierdoor is de gemiddelde waarde van een woning in Nieuwgeein in 2023 maar liefst 349.000 euro. Dat was in 2022 nog 292.000 euro.
Dat de gemiddelde WOZ-waarde van woningen in Nederland een forse sprong omhoog zou maken, was begin dit jaar al duidelijk. De Waarderingskamer, die toezicht houdt op taxaties van woningen en andere gebouwen ging toen uit van gemiddelde stijging van 17 procent. Nieuwegein gaat daar fors overheen. Lelystad maakte het nog bonter. Daar steeg de gemiddelse WOZ-waarde met liefst 26,3%.
De definitieve cijfers die het Centraal Bureau van de Statistiek vandaag heeft gepubliceerd komen iets lager uit, maar zijn nog steeds historisch hoog. Waar de gemiddelde WOZ-waarde van een woning een jaar geleden 315.000 euro bedroeg (toen ook al de hoogste waarde ooit) is het record aangescherpt naar nu 369.000 euro voor in totaal 9,3 miljoen woningen.
Wat is WOZ-waarde
De WOZ-waarde is de waarde van uw woning. De WOZ-waarde wordt gebruikt om de hoogte van enkele belastingen en heffingen te bepalen, zoals de onroerendezaakbelasting. Bij een huurhuis bepaalt de WOZ-waarde ook de hoogte van uw huur. Gemeenten bepalen de hoogte van de WOZ-waarde met een taxatie.
De gemeente gebruikt de WOZ-waarde vooral voor de onroerende-zaakbelastingen (OZB). Sommige gemeenten gebruiken de WOZ-waarde ook voor: rioolheffing, forensenbelasting en bedrijveninvesteringszones (BIZ). De eigenaren van woningen en niet-woningen en gebruikers van niet-woningen krijgen een aanslag OZB. Gebruikers van woningen krijgen geen aanslag OZB.