Rond deze tijd van het jaar is er veel aanvoer van witlof, ook wel Brussels lof genoemd. De groenten en fruit “van het seizoen” sluiten het beste aan bij wat je lichaam nodig heeft en het ligt dus voor de hand om die dan ook zoveel mogelijk in die periode te eten. Deze week een frisse en knapperige salade van witlof, waar de vitamientjes zo’n beetje van af spatten. Nodig voor 2 personen:
2 struikjes witlof
1 appel (Elstar of Jonagold)
2 kleine mandarijnen (Clementines)
trosje druiven (wit of blauw)
handje walnoten en/of hazelnoten (gepeld) Voor het sausje:
2 eetlepels fritessaus of yogonaise
4 eetlepels magere yoghurt
peper en zout
Of: slasaus uit een fles (op yoghurtbasis) Extra: leuke schaal Klop de ingrediënten voor het sausje door elkaar en proef even of er nog wat van één der ingrediënten bij moet.
Verwijder eventuele lelijke stukjes van de struikjes witlof.
Snij ze in de lengte in vieren.
Snij het meest harde stukje van het stronkje weg.
Snij het witlof in de breedte in reepjes en doe het in een schaal.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in blokjes.*
Pel de mandarijnen, haal zoveel mogelijk wit weg en snij de mandarijn doormidden.
Haal de partjes los.
Schep witlof, appel, mandarijn en sausje door elkaar.
Was de druiven, dep ze droog en snij ze doormidden.
Verdeel ze samen met de noten over de sla.
Serveer de witlofsla als bijgerecht bij de hoofdmaaltijd, bij een lunch of als onderdeel van een buffet. *Je kunt de appel ook ongeschild laten voor je hem in blokjes snijdt, dan wel goed wassen.
Vegetarisch bijgerecht
Tijd 15-20 minuten
Bron: oud huisrecept Tip
Je kunt veel variatie aanbrengen in het gebruik van de ingrediënten. Stukjes (verse) ananas door de salade is echt superlekker, maar je kunt ook plakjes banaan, stukjes kiwi, sinaasappel en grapefruit toevoegen.
Gewassen (en gewelde) rozijnen is ook heel lekker en je maakt ze nog aparter door ze in hete thee met een smaakje (b.v. citroen, jasmijn of aardbeienthee) te laten wellen.
Walnoten is een must bij deze salade, maar je kunt ook geroosterde pijnboompitten toevoegen. Sla voor 4 personen maken? Gewoon de dubbele hoeveelheid ingrediënten nemen. Weetje
Gekookt witlof smaakt bitterder dan rauw witlof. Voeg een scheutje melk toe om de bittere smaak wat te verzachten als je deze groente kookt of stooft. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton.
Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.