Winterwandeling met het IVN over landgoed Heidestein

Landgoed Heidestein in de winter

Zaterdag 14 december organiseert het IVN afdeling Nieuwegein/IJsselstein e.o een winterwandeling over het historische landgoed Heidestein, een pareltje van de Utrechtse Heuvelrug. Er zijn twee wandelingen: een van 4,5 km of die van 10 km. Aanmelden voor de wandeling kan via: publieksactiviteit@ivn-nijeo.nl. In geval van nood op de dag zelf: 06-13582667

De deelnemers zullen wandelen door bos, langs een oude potstal, die nu is ingericht als bezoekerscentrum, rondom een oude vijver, over heide en laten zich verrassen door de laatste paddenstoelen en hopen leuke vogels zoals raaf, zwarte specht, goudhaantje, kuifmees, dodaars etc. te zien of te horen. Misschien zelfs zullen de deelnemers oog in oog te staan met de kudde Drentse heideschapen.

Deelnemers die op eigen houtje gaan kunnen parkeren op Hoog Kanje in Zeist in de omgeving van Binnenbos. Navigatie: Hoog Kanje 186 3708 XA Zeist. Het verzamelpunt is achter het bord van Utrechts Landschap. Deelnemers die vanuit Nieuwegein willen vertrekken en/of meerijden met anderen, daarvoor is het vertrekpunt om 09.30 bij Jack’s Grillhouse in Parkhout in Nieuwegein.

Over Heidestein
Heel vroeger, nog voor de middeleeuwen, was de streek tussen Driebergen en Amersfoort bosgebied, met hier en daar een akker waarop gerst, rogge, boekweit of tarwe werd verbouwd. In de loop van de tijd werd er steeds meer bos gekapt, om nieuwe velden te ontginnen. De verlaten akkers veranderden in heidevelden en zandverstuivingen met hier en daar nog wat bomen. Alleen schapen graasden nog op de heidevelden.

Familie De Wetstein Pfister
Zo zag de omgeving er uit toen de, van oorsprong Oostenrijkse, familie De Wetstein Pfister in 1906 uit het toenmalig Nederlands Indië terugkwam naar Nederland. De familie huurde en kocht in 1906 enige hectaren grond en Villa Heidestein van Baron Taets van Amerongen. Door meer aankopen breidde het landgoed in een snel tempo uit tot ruim 150 hectare.

De heer De Wetstein Pfister was waterbouwkundig ingenieur. Onder zijn leiding is er veel gebeurd in het gebied. Hij maakte bijvoorbeeld de omgeving vruchtbaar door middel van de aanleg van een goede waterhuishouding.

Toen de buurman, de heer Turkow van landgoed Bornia, vroeg om zand te mogen winnen op de zandvlakte voor de fabricage van tegels gaf De Wetstein Pfister toestemming. Bij toeval werd toen een waterbron ontdekt. Voor De Wetstein Pfister was het vinden van de bron een mooie gelegenheid om in het kader van de werkverschaffing vlakbij het huis een vijver te laten graven met in het midden een eiland.

Een kanaal vormde de verbinding van de bron naar de vijver. Van de grond die vrijkwam bij het uitgraven van de vijver werd een aarden wal opgeworpen. Aan de andere kant van de wal stond Villa Heidestein. Helaas is deze villa in 1939 in vlammen opgegaan.

Op de wal liet De Wetstein Pfister een theehuis bouwen met daaronder een ijskelder. Daarnaast werd op Heidestein een smalspoorlijntje aangelegd tussen de zandput (nu waterplas) en een kalksteenfabriek bij het Haagje (op Bornia). Op Heidestein reed ook een smalspoortreintje om landbouwproducten en hout uit de aangeplante bossen te vervoeren naar de graanschuur.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk