Hoi allemaal,Hier in Piemonte is het winter, net zoals bij jullie in nederland. Alleen kunnen wij het ons permiteren om zo heel voorzichtig een winterslaapje in te lassen. Nu niet denken dat we in ons holletje kruipen en alleen maar slapen, nee, ons ritme is aangepast. Dus: ‘s-morgens als er sneeuw ligt kan Riccardo niet naar school, dus blijft hij thuis, dus slapen we tot ongeveer negen uur. Dan toch maar even ontbijten, beetje kletsen wat we eigelijk moeten doen, maar toch maar niet doen, en vervolgens ga ik koken. Dat doe ik graag, ik heb nu immers de tijd.Het gaat me goed af, ik begin er plezier in te krijgen. Om een idee te geven wat voor keukenprinses ik ben: niet dus, ik was grote afnemer van de shoarma; chinees; snackbar én de thuis-maaltijden van een bekend merk ….. Nee, koken leer ik hier, van de italiaanse vrouwen en van mezelf met een geweldige jury: man en zoon. Ik zal wat van mijn recepten voor jullie prijsgeven, probeer maar en ik wil graag reacties. Maar vanmorgen was het anders, er lag wel sneeuw maar het was zo heerlijk zonnig.We hebben eerst een poosje voor de vorm wat sneeuw geruimd en om 11 uur zaten we in de zon met een lekkere mok gluh-wein, sorry ik kan het niet laten. Het was een perfecte blauwe lucht, lekker koud maar in de zon toch weer warm…….. Wat hebben we toch een rotleven, he? Maar nu de recepten: simpel, Piemontees en lekker.OVENSCHOTEL MET AUBERGINES EN TOMAAT.Voor 4 personen: bijgerecht. Ingrediënten: 2 grote aubergines; 100 gram mozzarella in dunne plakjes; 2 tenen knoflook; 4 eetlepels olijfolie; 200 gram passata (gezeefde tomaten) geraspte kaas. Verhit 2 eetlepels olie in een grote pan en bak de knoflook 30 seconden. Snijd de aubergines in dunne plakken van ca. halve cm. en ze in de pan met knoflook om en om tot ze bruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Leg de aubergines in een ingevette ovenschaal naast elkaar, daarboven plakjes mozzarella en de passata. Dit herhaal je tot alles op is, maar probeer te eindigen met passata. Bestrooien met geraspte kaas, en ca. 25 minuten in de oven: 200 graden of stand 5.GORGONZOLA PIZZA.Voor ca. 4 personen. Als je zelf pizzadeeg wilt maken: 7 gram gedroogde gist; 1 tl. suiker; 2,5 dl lauwwarm water; 350 gram bloem; 1 tl. zout; 1 el olijfolie. Voor het beleg: 1 el. olijfolie; 1 rijpe peer; 150 gr. gorgonzola; passata voor de bodem en eventueel een takje rozemarijn voor de garnering. Gist en suiker in een maatkan en roer er 0,5 dl van het lauwe water door.Zet het mengsel 15 minuten op een warme plaats, zodat het gaat schuimen. Meng de bloem met het zout en maak een kuiltje in het midden. Voeg de olie, het gistmengsel en het resterende water toe. Meng het geheel met een houten lepel, totdat er een deeg ontstaat. Spreid het deeg uit op een rijk bebloemd oppervlak en kneed het in 4 minuten tot een soepel geheel. Leg het deeg weer in de kom, dek het af met een vochtige theedoek of een ingevet stukje plasticfolie en laat het 30 minuten rijzen, dan is de hoeveelheid deeg verdubbeld.Haal dan het deeg uit de kom, rol het met behulp van een deegroller in een vorm die je zelf wilt, maar houdt het deeg niet dikker dan ca 6 mm, het rijst immers nog tijdens het bakken. Beleg het deeg met passata, makkelijk te verdelen met de bolle kant van een lepel. Daarna de gorgonzola en de peer in stukjes, peper, zout, beetje knoflook, en de garnering. Bak de pizza in een voorverwarmde oven op 200 graden of ovenstand 6 ongeveer 15 minuten. Ik ben nu ook bezig met broodbakken, gnocchi maken, zelf pasta maken ….. kortom, er komen nog meer recepten, maar alles op zijn tijd, rustig aan, we leven immers in Italië ………. Tanti saluti ……….