Geen “Jakkes, kool” maar “Mjammie, deze smaakt goed zeg”. Want witte kool op deze manier bereid is heel lekker. Voor de vegetariërs met vega-rookworst, voor de vleeseters met magere rookworst. Stevige, vullende winterkost voor koude dagen !!!
Voor 4 personen
1 eetlepel boter/margarine
1 witte kool
3 uien
2 grote aardappelen (vastkokend)
1 grote winterwortel
2 ½ dl bouillon (van blokjes)*
1 theelepel mosterd
1 eetlepel tomatenpuree
4 vega-worsten of 1 magere rookworst
wat peterselie (vers of diepvries)
peper en zout
* Voor vegetariërs neem je groenten- of tuinkruidenbouillon.
Extra: grote (braad)pan; dunschiller;
Haal de lelijke buitenbladeren van de kool, snij de kool in vieren, snij de stronk weg en snij of schaaf ieder kwart in dunne reepjes.
Was de kool kort in ruim water en laat uitlekken in een vergiet.
Pel en snipper de uien grof.
Schil de aardappelen en snij ze in blokjes.
Schil de wortel met een dunschiller, was hem en snij hem in blokjes.
Maak de bouillon met kokend water.
Verhit de boter in een ruime braadpan en voeg ui en aardappel toe.
Fruit deze al omscheppend en voeg dan (na zo’n 8 minuten) de kool en wortel toe.
Omscheppen en zout en peper toevoegen.
Roer mosterd en tomatenpuree door de bouillon en schenk dit in de pan.
Breng het gerecht aan de kook, draai de pit op half en laat met een deksel op de pan zacht pruttelen tot de groenten en aardappel gaar zijn.
Ondertussen de peterselie wassen en hakken (bij gebruik van verse peterselie).
Verwarm de vega-worst of de rookworst (in de folie) in de magnetron, wel eerst hier en daar inprikken tegen het “ontploffen”.
Snij de worst in schuine plakken.
Schep de groenteschotel in een mooie schaal, of laat hem gewoon in de pan, en garneer met de plakken rookworst en de peterselie.
Serveer met kant en klare jus, een augurk of Amsterdamse uien en zet de fles tomatenketchup ook maar op tafel.
Eigenlijk is dit een complete maaltijd, maar wat gebakken ovenfrietjes smaken er ook erg lekker bij.
Hoofdgerecht (vegetarisch of met vlees)
Tijd ca. 45 minuten
Tip
Ook lekker door deze schotel, een zurige appel in stukjes of een klein blikje ananasstukjes.
Maak dit gerecht lekker romig door er op het laatste een bekertje crème fraîche of roomkaas naturel doorheen te roeren.
Vragen, opmerkingen of suggesties? olgahansen@pen.nl