Maandagavond j.l. heeft een groep van tien personen per fiets een wijkschouw in Batau noord gehouden. Doel van de schouw was om de resultaten van een jaar pilot beeldbestek te bekijken, evenals andere zaken die in de wijk spelen. Batau noord functioneert nog tot 30 juni a.s. als pilot daarna gaat het beeldbestek in de gehele gemeente toegepast worden.Onder de aanwezigen waren wijkwethouder Bert Lubbinge, coördinator afdeling Beheer openbare ruimte van de gemeente Kees de Bruin en wijkmanager Ed Roelofsz. De overige belangstellenden waren wijknetwerkleden en bewoners. De route was uitgezet door twee betrokken dames die de wijk op hun duimpje kennen. Er waren geslaagde en minder geslaagde locaties opgenomen. Met name Kees de Bruin wilde deze plekken graag met eigen ogen zien en ervaren hoe ze door de ogen van de bewoners zelf worden gezien.
Men stond onder andere stil bij het groenonderhoud, het onderhoud van straten en stoepen, zwerfvuil, zelfbeheerlocaties, hangplekken en verkeerssituaties. Er was veel aandacht voor de overlast van fietsers en brommers op het Muntplein evenals voor het afval dat daar iedere dag achterblijft en dat meestal door de bewoners zelf wordt opgeruimd. Er werd gevraagd om het herplaatsen van afvalbakken zodat die effectiever gebruikt kunnen worden. Verderop in de wijk bleek op meerder plekken het onkruid de nieuwe aanplant volledig overwoekerd te hebben en waren bepaalde bomen zo verwilderd dat de omwonenden er bijna niet meer langs konden en hun huizen vrijwel de hele dag schaduw hadden. Bij de geluidswal werd aandacht gevraagd voor de ravage die daar is aangericht tijdens de kapwerkzaamheden van enkele maanden geleden. Ook vroeg men of het gravelpad in het hondenuitlaatgebied, dat met nat weer vrijwel onbegaanbaar is, kan worden opgeknapt. Vanuit de gemeente werd de toezegging gedaan dat in 2009 dit pad vanaf Galecop tot en met Batau zuid volledig wordt hersteld.Onderweg werden meerdere stukken zelfbeheerd groen getoond, waarvan sommige een lust voor het oog waren. Met betrekking tot de wortelopdruk van de bomen legde Kees de Bruin uit dat de gemeente de komende jaren maatwerk gaat leveren voor de kwaliteitsbomen die uiteindelijk overbleven na de grote kapwerkzaamheden van de afgelopen maanden. Wethouder Lubbinge merkte op dat er op jaarbasis ruim 1,5 miljoen euro extra vrijgemaakt wordt om in deze bomen te investeren.Bij de Reijnesteinseweg stond men stil bij de problematiek rond de voormalige JOP. In het grote park werd een hangplek getoond die wel goed functioneert. Daar toonde men ook de slechte staat waarin de asfaltpaden zich bevinden, waardoor deze voor rolstoelers eigenlijk niet begaanbaar zijn. Er werd gewezen op het zwerfvuil en de restanten van drainagebuizen in het gras, die door de grasmaaimachines gewoon meegemaaid worden. Tevens wees men op het zwerfvuil dat iedere dag rond de openbare vuilcontainers in de wijk wordt aangetroffen.Men eindigde bij de voetbalkooi aan de Heemraadsweide die duidelijk aan een behoefte voldoet. Het zou goed zijn als die beter werd onderhouden en als er bankjes zouden kunnen komen waarop de jeugd zijn spullen kan leggen.
De sfeer tijdens de wijkschouw was ontspannen en respectvol en er was volop ruimte om op een informele manier over allerlei zaken uit de wijk te spreken en de eigen zienswijze neer te leggen. Alle relevante op- en aanmerkingen werden genoteerd. Kees de Bruin vroeg begrip voor het feit dat een gemeente gebonden is aan regelgeving en normen die van hogerhand worden opgelegd, waardoor planning en uitvoering van werkzaamheden niet altijd plaats kunnen vinden zoals men graag zou zien. Hij zei onder de indruk te zijn van de betrokkenheid en inzet van de aanwezigen en van de wijk zelf:“Batau noord is een prachtige en groene wijk en de wijkschouw een zinvolle bezigheid.”