Om de openbare ruimte in de toekomst beter te kunnen beheren heeft de gemeente Nieuwegein besloten dat haar wijken volgens een landelijk model moeten gaan voldoen aan een gemiddelde norm. Deze normen gelden voor de technische kwaliteit en de onderhoudskwaliteit van de totale buitenruimte, waartoe gerekend worden het groen, de verhardingen en de wateroppervlakten, kortweg groen-grijs-blauw genoemd. Nieuwegein heeft gekozen voor de norm “gemiddeld” ofwel, “gewoon netjes en functioneel.” Om hieraan te voldoen zal voor alle Nieuwegeinse wijken een wijkbeheerplan opgesteld worden. Batau noord vormt hiertoe het pilot-project.
Omdat het plan nog in de inventariserende fase is, werd maandagavond 8 september een bewonersschouw gehouden, om inzicht te krijgen in het beeld dat de bewoners zelf van hun wijk hebben. Naast genoemde bewoners waren vertegenwoordigers van het wijknetwerk, de wijkmanager, de wijkwethouder en vertegenwoordigers van de Vereniging voor natuur en milieu-educatie, het IVN, uitgenodigd. Projectleiders van de afdeling Beheer, welke de avond georganiseerd hadden, vertegenwoordigden de gemeente. De schouw werd geleid door afgevaardigden van Nieuwland Advies uit Wageningen, bureau voor detachering en advies op het gebied van openbare ruimte, ruimtelijke ontwikkeling en milieu in het stedelijk en landelijk gebied.
Om een goed beeld te krijgen van de wijk had dit bureau eerder een expertiseschouw uitgevoerd waarbij de openbare ruimte en het onderhoud werden geïnspecteerd. Met betrekking tot de openbare ruimte werd met name gekeken naar de inrichting en de esthetische waarde, het gebruik en de functionele aspecten, de beheerbaarheid en de sociale aspecten. Het onderhoud werd meer detaillistisch geschouwd. Men keek met name naar de technische kwaliteit van de inrichting en de kwaliteit van het uitgevoerde beheer.
Tijdens de ruim anderhalf uur durende wandeling, die vanaf winkelcentrum Muntplein in een grote cirkel door een deel van de wijk voerde, werd stilgestaan bij diverse objecten die representatief zijn voor de opbouw van Batau noord. Naast aandacht voor de functionaliteit van onder andere fiets- en voetpaden, watergangen en speelplaatsen, het belang van het wijkpark, de uitstraling van het winkelcentrum en de entrees van de wijk was het groen, en met name het onderhoud, een steeds terugkerend gespreksonderwerp.
Veel van de door de bewoners tijdens de wijkschouw van 23 juni j.l. aangedragen punten werden opnieuw door hen aangehaald.
Het IVN pleitte voor meer ecologische structuren door de wijk, bijvoorbeeld door het onderling verbinden van groengebieden om op die manier de diversiteit van flora en fauna te vergroten ter verrijking van de groenbeleving.
De gemeentelijke projectleiders zouden een rij oude Elzenbomen in de omgeving van de Marterweide, die tijdens de bouw van Batau noord gespaard zijn gebleven, graag in ere herstellen, zodat dit historisch element een toegevoegde waarde aan de wijk kan geven.
Het doel van de wijkschouw was om duidelijk te krijgen of de conclusies vanuit de expertiseschouw overeen komen met het beeld van de bewoners van de wijk gericht op het toekomstige beheer. De avond werd door de aanwezigen als zinvol en prettig ervaren.
Ondanks de positieve plannen blijft het groenbeheer in het kader van NIEUWegein GROEN toch een bezuinigingsactie. Derhalve zullen de wijkbeheerplannen met een beperkt budget moeten worden uitgevoerd.
De conclusies van deze wijkschouw zullen worden verwerkt in een concept-wijkbeheerplan. Dit concept-wijkbeheerplan zal half oktober aan wethouder Johan van Everdingen worden gepresenteerd. Het wijknetwerk Batau noord, het IVN en de andere betrokkenen zullen op de hoogte worden gehouden van het verloop van het proces. Het is de bedoeling dat voor het eind van dit jaar het concept-wijkbeheerplan een dusdanig vorm heeft gekregen dat het college ermee akkoord gaat. Dan zal dit wijkbeheerplan het moederplan worden voor de andere Nieuwegeinse wijken.