In Nederland hebben wij de afgelopen tijd veel hervormingen en bezuinigingen gekend, de ww, de wao, de vut, het nieuwe zorgstelsel en alsof het niet genoeg was de WMO. In plaats van continue regels en nieuwe wetten te bedenken moet de regering zich richten op het efficiënter maken van bestaande regelingen.
Ook op lokaal niveau is er een ombuiging gemaakt in het kader van Nieuwegein kiest. En straks met de komst van de WMO gaan we weer een zware tijd tegemoet, onder de Nieuwegeinse samenleving is er veel onrust en commotie. Zorgvragers, zorgverleners, Vitras, SWN, alle cliëntenraden zoals de seniorenraden willen meer duidelijkheid van de gemeente hoe zij met het geld van het Rijk denkt om te gaan.
De bedoeling van de WMO is dat mensen zo veel mogelijk voor zichzelf en elkaar zorgen, en niet te snel kijken naar de overheid. In mijn ogen is dit te makkelijk gedacht. Dit is wel een sociaal zwakkere groep waar we het over hebben en waar we op een professionele manier mee moeten omgaan. En gezien het feit dat de gemeente verantwoordelijk wordt voor de maatschappelijke ondersteuning van haar burgers moet dit zeer goed gebeuren.
Ik hoop niet dat de WMO een bezuiniging is, en dat het budget op z’n minst gelijk zal zijn aan wat er nu beschikbaar is vanuit (wvg) wet voor gehandicap- tenzorg, de welzijnswet en de algemene wet bijzondere ziektekosten(awbz).
Er komen onvermijdelijk verschillen tussen gemeenten hoe zij de WMO gaan organiseren. De gemeente kan een vrijwilligersorganisatie of een professionele organisatie inschakelen voor de nodige ondersteuning. De gemeente moet vrijwilligers werk een stimulans geven door het beter te promoten en middelen beschikbaar te stellen. Als gemeente heb je beter zicht op de plaatselijke situatie dan de Rijksoverheid. Hierdoor is men beter in staat de dienstverlening af te stemmen op de persoonlijke omstandigheden van hulpbehoevenden.
Op dit moment zijn er nog teveel verschillende regels voor verschillende voorzieningen voor bijvoorbeeld mensen met een beperking, chronisch zieken en ouderen.
Als een goede gemeente moet je goede kwaliteit bieden aan je burgers door bijvoorbeeld voor al deze regelingen straks één loket te vormen, waar de mensen terecht kunnen voor informatie, advies en het uiteindelijk aanvragen van de voorzieningen. Tenslotte is het de taak van de gemeente dit proces in goede banen te leiden. Iedere burger heeft het recht volwaardig deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Hierbij mogen ouderen, chronisch zieken en gehandicapten geen drempels ervaren.
Shekoen Ramautarsing-Mahespalsingh
kandidaat raadslid