Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Willem Mulder.
Arend Bloemink: ‘Wanneer schrijven je grote hobby is, dan kán het niet anders dan dat je schrijfsels ooit gepubliceerd worden. Gepubliceerd in eigen beheer óf gepubliceerd door een uitgever. Broodschrijvers, zij die van het schrijven hun beroep hebben kunnen maken, gebruiken de opbrengsten van de verkoop van hun boeken om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Niet-broodschrijvers gebruiken de eventuele inkomsten uit de verkoop om daarmee leuke dingen te kunnen doen, om onderzoek voor het volgende boek te kunnen bekostigen óf om ánderen daarmee te helpen.’
‘Het Portret van deze week bestemt de opbrengst van een van zijn boeken, zelf stelt hij dat het een verhalenbundel betreft…, voor het Utrechtse WKZ, het kinderziekenhuis.’
Wie ben je ?
Mijn naam is Willem Mulder (62), getrouwd, heb twee kinderen en tot afgelopen jaar was ik samen met mijn vrouw zelfstandig ondernemer in paramedische producten. We hebben het bedrijf Bodybow Healthcare uit Nieuwegein per 31-12-2015 verkocht.
Wat doe je in het dagelijks leven ?
Mijn hobby is schrijven. Ik schrijf al een aantal jaren korte verhalen in het Fins-Nederlands verenigingsblad Aviisi (mijn vrouw is Fins) en af en toe in de krant de Oud-Utrechter. Ik heb twee boeken uitgegeven, “Fout Geld” (zelf uitgegeven bij BNB sept-2013) en de verhalenbundel waar Joke op wijst: “Utrecht van Toen, Ondiep uit de jaren 50-60” (sept-2014) deze is uitgegeven door Boekscout.
De opbrengst van deze verhalenbundel gaat naar het Utrechtse kinderziekenhuis WKZ. De bundel is opgenomen door het Nederlands Volksbuurtmuseum, Waterstraat in Utrecht. Meer info op: https://www.facebook.com/utrechtvantoen. http://boekscout.nl/shop/ViewProduct.aspx?bookId=4893
De reden om de opbrengst aan het WKZ te schenken komt voort uit een ontmoeting in het UMC met een zieke jongen in een rolstoel. Hij deelde folders uit in het ziekenhuiscafé waar ik zat de wachten terwijl mijn zuster een operatie onderging. Die ontmoeting zal me altijd bijblijven, hij hing vol met slangen voor de zuurstof en het infuus, maar was zo positief en vrolijk dat ik alle ellende even vergat. Ik besloot om wat te doen voor zijn goede zaak, sponsors zoeken voor het WKZ.
Het is makkelijk om wat te doneren maar ik vind dat iedereen in zijn leven eens een bijdrage aan een goed doel moet leveren die financieel echt pijn doet, iets wat er toe doet dus. Ik had toen het idee opgevat om een verhalenbundel te maken over de jeugd uit de jaren 50-60 in Utrecht, met name over de veranderingen in het dagelijkse leven t.o.v van heden en de speeltijden voor de jongeren die zich voornamelijk op straat afspeelde. Ik heb op de straat een fantastische jeugd gehad met allerlei balspelen en wedstrijden onderling. De jongen in de rolstoel zou dit nooit kunnen meemaken.
Ik besloot toen om de bundel te maken en op te dragen aan het WKZ, de vrienden doen daar prachtig werk en zorgen dat een kind zich toch kind kan blijven voelen. Niet dat het boekje een bestseller geworden is, nog niet, maar de opbrengst is voor altijd voor het WKZ.Misschien zal dit artikel de verkoop van het boekje weer wat stimuleren zodat het WKZ daarvan kan profiteren. Zie de sponsorpagina op de vriendenpagina van het WKZ: https://www.vriendenwkz.nl/actueel/nieuws/utrechts-boek/
Hoe lang woon je al in Nieuwegein ?
We wonen inmiddels 26 jaar in Nieuwegein en zijn vanuit Utrecht hier komen wonen omdat we de kinderen graag een veilige (speel)omgeving wilden geven, dat werd op de Zaagmolenkade in Tuinwijk Utrecht een probleem met al het verkeer om ons heen.
Wat vind je van Nieuwegein ?
We wonen aan een speelplein waar onze inmiddels uitwonende kinderen inderdaad veilig zijn opgegroeid. Nieuwegein was en is nog steeds een prima plek om te wonen. Vooral nu eindelijk het centrum is aangepakt na jaren van vertraging. Sinds we niet meer werken loop ik regelmatig met mijn vrouw door Nieuwegein en we zien dagelijks mooie wijken waar Nieuwegein best wel trots op kan zijn.
Wat kan er beter in Nieuwegein ?
Iets waar nog meer aandacht aan besteed kan worden zijn al die lege bedrijfspanden die we ook dagelijks zien tijdens onze wandelingen. Het is onvoorstelbaar dat we in woningnood hier zoveel lege kantoorpanden hebben staan. Ik ben trots dat Nieuwegein er aandacht aangeeft en inmiddels een aantal bedrijfspanden heeft omgebouwd tot woonappartementen. Laten we de rest van Nederland zien hoe het moet, het begin is er, maar het kan nog veel beter. Zo geef je woonstarters de kans op een eigen plek en tegelijk maak je de omgeving waar nu al die lege panden staan leefbaar en veiliger.