Verleden week gaven we al aan dat het hele proces dat er nu over ons is uitgestort, waarschijnlijk volledig onnodig zou zijn geweest als het college eenvoudigweg had besloten te vertellen wat de feitelijke situatie van financiën en voorzieningen is!
Het verhaal begint met de opbouw van een stad waarbij niet op elke cent gekeken behoefde te worden. Het uitgangspunt was goede voorzieningen, veel water, veel groen en dat snel laten groeien; dat alles in combinatie met de wens om de lasten laag te houden voor de eerste “pioniers”. Nieuwegein heeft dan ook jaren lang tot de goedkoopste gemeenten van Nederland behoort! De stad is goed in elkaar gezet. Om dat te zien moet je uit de auto en op de fiets. De stad kent goede voorzieningen!
Bij de opbouw van een stad worden duizenden beslissingen genomen en met een dosis geluk houdt de jonge gemeente op de projecten een beetje geld over. Zo ook Nieuwegein. We waren en zijn nog steeds een rijke stad! Waar het mis ging is in het gebruik van die reserveringen. De rente inkomsten werden gebruikt voor allerlei voorzieningen en soms voor het afronden van het jaareinde. Niets mis mee wanneer dat incidenteel is en eventueel weer gecorrigeerd wordt. De VSP heeft meerdere malen gesteld dat er best creatief met de reserves omgegaan mag worden. Het is duidelijk dat het onderhoud van de infrastrucrtuur en verdere voorzieningen met de tijd behoorlijke kosten met zich mee zou brengen. En nu is het zo ver. Er is per jaar zo’n 3 miljoen € nodig om de boel op pijl te houden! Verder moet er geïnvesteerd worden voor de Binnenstad en zijn er nog wat additionele punten die geld kosten. Onder anderen voor politie en brandweer. Totaal gaat het dus om 6 miljoen euro per jaar.
Dat valt allemaal op het moment dat de centrale overheid meer en meer het lasten niveau voor burgers en bedrijven op gemeentelijk niveau onder controle wil houden. U kent het wel. De OZB voor de bewoners gaat weg en andere belastingen worden gemaximaliseerd, wat wil zeggen dat de gemeente niet hoger kan gaan dan die grens. Tevens krijgt de gemeente uit het gemeentefonds eerder minder dan meer, wat o.a. ook te maken heeft met de economische situatie en de Haagse financiën. Terecht dus dat de gemeente een beroep doet op enerzijds de reserves en anderzijds de burgers. Doen we dat niet dat stopt de stad als het ware. Het gaat ons wel geld kosten! Voorzieningen die afgebouwd worden mogen we vervolgens zelf betalen. Reserves die geleidelijk verdwijnen leveren steeds minder rente-inkomsten op en dus zal er elders geld vandaan gehaald moeten worden! Bij de burger dus! Juist! Om dan via een orakelachtig programmaatje te doen alsof we een keuze hebben is gewoon volksverlakkerij. Om in de Molenkruier van 13 oktober te beweren dat de rekening niet bij de burger terecht komt is dat ook!
Bovendien, de gemeente had wel keuzes. Dat wil zeggen nog eens heel goed te kijken naar die uitgaven voor infrastructuur en eens na te gaan of dat niet langzamer en anders kan. U begrijpt dat na het geklungel met de verkeersdrempels een plan van de zelfde afdeling à raison van 3 miljoen euro per jaar wat de V.S.P. betreft best eens wat duidelijker gedocumenteerd en onderbouwd had mogen worden. Dat betreft de uitgavenkant. Ook bij de besparingen lagen er mogelijkheden. Wanneer de burgers zelf aan de slag moeten, zal er een programma gemaakt moeten worden om dat te bewerkstelligen. Dat is niet gemakkelijk, vraagt misschien kennis van de gemeente die men niet in huis heeft en zal zodoende best tijd en geld kosten. Maar dat was de enige mogelijkheid om de intenties van de zelfstandige vrijwilliger en meedoende burger actief in zijn wijk te realiseren. En de bezuinigingen daar achteraan! Nu demotiveert men ambtenaren en allerlei instellingen die juist met en voor vrijwilligers werken, met als enig resultaat dat de doelstellingen van Nieuwegein kiest nog verder van huis zijn gekomen en de bijbehorende besparingen eveneens. Slecht geregeld dus! Juist! En het kostte nog behoorlijk veel geld!
Wat is nu het resultaat? Een triest verhaal waar tenslotte de raad de kastanjes uit het vuur mag halen en de onmogelijke keuzes mag doen waartoe ze door de kortzichtigheid van het college gedwongen wordt! Sommige oppositiepartijen dachten dat het fout ging en dat er misschien meer overleg noodzakelijk zou zijn. Fractievoorzitter Wil Winter van Groen Links vond dat allemaal niet nodig. “Laat het college haar werk toch doen ” zei hij. Of hij toen al van 5000 extra bomen omhakken wist…..?
O ja dat is om te besparen op het onderhoud van wegen en paden. Wat het omhakken en de bijbehorende procedures betreft heeft men de raad de kosten niet medegedeeld! Hier kijkt men dus naar eventuele bezuinigingen zonder te weten wat de kosten zijn. Elders bezuinigt men onnadenkend zonder te weten welke baten daardoor zullen verdwijnen. Lang leve de gemeente.