Vorige week zijn de werkzaamheden aan de vloer van de Oude Sluis in Vreeswijk hervat. Het gedeelte onder de brug in de Lekstraat is drooggezet en ter hoogte van de deuren is de beschadigde houten vloer en een laag metselwerk van de vloer verwijderd. Ook is al een eerste laag beton voor de nieuwe vloer gestort.
Ter hoogte van de deuren blijft de nieuwe betonvloer laag, om de deuren ruimte te geven goed te draaien; buiten de draaicirkel van de deuren komt een dikkere laag beton. Deze week wordt het werk aan de vloer afgerond. De twee weken daarna gebruikt aannemer Van Hees voor het verwijderen van damwanden, kleikisten en het afvoeren van materieel.
Vlak voor de zomervakantie legde het waterschap het werk aan de Oude Sluis stil, omdat toen duidelijk was wat er schortte aan de vloer van de monumentale sluis. De sluis was voor reparatie en onderzoek drooggezet omdat de deuren niet goed meer sloten. Het bleek dat de 19e eeuwse houten vloerdelen omhoog stonden en dat de houten vloer vervangen moest worden door een betonnen exemplaar. Omdat de sluis een Rijksmonument is, is hiervoor een vergunning nodig. De gemeente Nieuwegein zorgde voor een versnelde procedure in verband met de cruciale rol van de sluis bij hoogwater.
Begin augustus vond archeologisch onderzoek plaats en zijn de oorspronkelijke houten vloer en het metselwerk gedocumenteerd. Bij het archeologisch onderzoek zijn geen bijzonderheden aangetroffen. Vóór 1 oktober, zo is de verwachting, zijn de deuren van de Oude Sluis weer prima in staat om te sluiten en bij hoogwater in de Lek de Lekdijk een extra steuntje in de rug te geven.