Welke stappen neemt u in het letselschadetraject?

Na een ongeval waarbij u gewond bent geraakt, wilt u de tegenpartij aansprakelijk stellen voor uw letselschade en de schadevergoeding. Alleen welke stappen moet u dan precies nemen? Hoe zorgt u ervoor dat al uw schade wordt vergoed? En wanneer is het beter om hier juridische hulp voor in te schakelen? U leest het in dit artikel.

Stappenplan voor het letselschadetraject
U wilt de automobilist aansprakelijk stellen die u geen voorrang verleende, de eigenaar van de hond die u heeft gebeten of uw werkgever nadat u er in het magazijn een doos op uw hoofd is gevallen. U weet wie u aansprakelijk gaat stellen en heeft de gegevens van de verzekeraar van de tegenpartij. Neem de volgende stappen om uw schadevergoeding te claimen:

  1. Stel een aansprakelijkheidsbrief op en verstuur deze naar de verzekeraar van de tegenpartij.
  2. Zodra de aansprakelijkheid is erkend, kunt u een voorschot claimen op de totale schadevergoeding.
  3. U zult met de verzekeraar in discussie moeten gaan over het ongeval, uw verwondingen en de hoogte van uw schadevergoeding.
  4. Wanneer de verzekeraar lang op zich laat wachten, is het verstandig om de verzekeraar te herinneren aan uw brief of e-mail.
  5. Bereken al uw letselschade om de maximale schadevergoeding te kunnen claimen.

Hieronder gaan we nog wat dieper op deze stappen in.

1: opstellen en versturen van de aansprakelijkheidsbrief
Om de schadevergoeding te kunnen claimen, moet u eerst de verzekeraar van de tegenpartij aansprakelijk stellen voor het ongeval en uw letselschade. Dit doet u door een aansprakelijkheidsbrief op te stellen en te versturen. Hierin moeten belangrijke punten naar voren komen:

  • Uw gegevens, zodat de verzekeraar u kan bereiken
  • De gegevens van de tegenpartij, benoem ook het kenteken bij een verkeersongeval
  • De datum en toedracht van het ongeval
  • Uw recht op smartengeld en wettelijke rente
  • Dat deze brief tevens een stuitingshandeling is, zo voorkomt u dat uw letselschadezaak verjaart tijdens het letselschadetraject
  • Een reactietermijn
  • Uw handtekening

U moet in heldere taal beschrijven dat u de verzekeraar aansprakelijk stelt voor het ongeval en uw letselschade. Ook is het belangrijk dat u uw schade benoemt. Dit moet u echter niet te specifiek doen om te voorkomen dat u toekomstige schade niet meer kunt verhalen. Als laatste is het belangrijk dat u kopieën van bewijsmateriaal meestuurt. Bewaar het originele bewijsmateriaal altijd zelf.

2: claimen van een voorschot
Uw schadevergoeding wordt niet direct uitgekeerd, maar u krijgt wel al met onverwachte kosten te maken. Daarom heeft u recht op een voorschot van de totale schadevergoeding. U moet dit wel zelf claimen bij de verzekeraar van de tegenpartij. Zodra de aansprakelijkheid is erkend, kunt u dit schriftelijk aanvragen. U kunt meerdere voorschotten claimen als het lang duurt voordat u volledig of zo goed als mogelijk bent hersteld van uw letsel.

3: discussiëren met de verzekeraar
De verzekeraar zal de aansprakelijkheid niet zomaar erkennen en ook niet zomaar akkoord gaan met de hoogte van het voorschot en uw totale schadevergoeding. Hier zult u vaak vele discussies over moeten voeren. U zult de verzekeraar moeten overtuigen van de oorzaak van het ongeval, en dat uw verwondingen en andere schade door het ongeval zijn ontstaan. Ook zult u de verzekeraar moeten overtuigen van de hoogte van het voorschot en de totale schadevergoeding die u wilt claimen. U moet dus met een goede onderbouwing komen voor uw standpunten.

4: herinneren aan uw brieven of e-mails
Helaas komt het vrij vaak voor dat de verzekeraar niet binnen de reactietermijn reageert. Het is dan belangrijk dat u de verzekeraar zelf belt of nog een brief of e-mail stuurt als herinnering.

5: berekenen van uw schadevergoeding
Al uw schadeposten in kaart brengen, is een van de belangrijkste stappen in het letselschadetraject. U kunt hierbij denken aan:

  • Medische kosten
  • Reis- en parkeerkosten
  • Gemiste inkomsten
  • Studievertraging
  • Huishoudelijke hulp
  • Kosten zonder nut, zoals een zwemabonnement waar u tijdelijk geen gebruik van kunt maken
  • Schade aan uw persoonlijke eigendommen
  • Smartengeld
  • En meer

Alle schade die door het ongeval is ontstaan, moet door de verzekeraar van de tegenpartij worden vergoed. Het is belangrijk dat u geen schadeposten over het hoofd ziet, omdat u dan zelf voor deze kosten opdraait. U hoeft het echter niet allemaal alleen te doen. U kunt ook juridische hulp inschakelen bij het claimen van uw schadevergoeding.

Kies voor juridische hulp bij letselschade
Duizelt het u van alle stappen die u moet nemen, terwijl u ook moet herstellen van uw letsel? Begrijpelijk. U moet zich dan bovendien ook nog verdiepen in complexe juridische wetten over aansprakelijkheid bij ongevallen. Daarnaast moet u ook nog onderzoeken hoe bepaalde schadeposten worden berekend. Het letselschadetraject kost veel tijd en energie, en het vereist specialistische kennis. Daarom kunt u het best een jurist inschakelen voor het claimen van uw schadevergoeding.

De juristen van JBL&G staan voor u klaar. Zij helpen u gratis bij het claimen van de maximale schadevergoeding. U heeft namelijk recht op gratis juridische hulp bij letselschade. Maak daar gebruik van!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren