Weinig impact, toch interessant

Hoewel de gemeenteraad ruim voorzien wordt van beleidsnota’s, doet een groot deel er niet zo veel toe voor de alledaagse realiteit van Nieuwegeiners. Ondanks dat zijn ze vaak toch de moeite van het lezen waard. Je leert zo je stad beter kennen, het geeft stof tot overdenking en je doet nieuwe inzichten op. De Economische Visie 2011- 2015 is zo een beleidsnota.
De praktische impact zal gering zijn, maar interessant is het wel. Vooral als het over de sterkten en zwakten van Nieuwegein gaat. Bovendien meen ik realiteitszin te bespeuren en dat is verfrissend.
Nieuwegein blijkt – nog steeds – een typische forensengemeente. Dagelijks komen 32.000 mensen van buiten hier werken en werken 18.000 Nieuwegeiners elders. Dat levert grote verkeersstromen op. Zo loopt het verkeer rondom Nieuwegein (er zijn maar enkele afritten van de snelwegen) regelmatig vast. Door het intensieve forensenverkeer komt dus de luchtvervuiling en verdwijnt de relatieve sterkte van Nieuwegein (de bereikbaarheid). Nieuwegeiners blijken een nogal laag opleidingsniveau te hebben. De advocaten wonen in Utrecht en de monteurs in Nieuwegein, zal ik

maar zeggen. Volgens mij wordt dat gecompenseerd doordat in Nieuwegein veel

tweeverdieners wonen.
Helaas blijkt Nieuwegein een steeds onaantrekkelijker vestigingsplaats te worden. Bedrijven als Getronics trekken weg en inmiddels staat meer dan 25 procent van de kantoren leeg. Nieuwegein wil er wat aan doen, maar weet niet wat. Zo’n sterke speler in de regio is Nieuwegein dus toch

niet. De gemeente wil daarom ook ‘zachte’ vestigingsfactoren, zoals cultuur, contacten tussen onderwijs en bedrijfsleven en kenniseconomie, verbeteren. Concreet is men hierin echter niet en men vergeet dat zachte pluspunten best 10 kilometer verderop mogen liggen, bijvoorbeeld in Utrecht of IJsselstein. En het is nu al zo dat veel in Nieuwegein werkende ondernemers en managers buiten Nieuwegein wonen.
Realistisch vind ik het ook dat Nieuwegein wil aanhaken op de kracht van de stad Utrecht. Nieuwegein lijkt ook te begrijpen dat een gemeente weinig invloed heeft op de eigen economie. Dat contrasteert echter met de oprichting van een Nieuwegeinse Economische Adviesraad. Ik denk niet dat dit clubje het druk krijgt, het wordt meer entourage en onbetaalde hofhouding van het gemeentebestuur.
Uit de statistieken blijkt dat het aantal ondernemingen in Nieuwegein explosief groeit tot 3900 nu. Grotendeels zijn het zelfstandigen. Ik vraag mij af dit een gunstige ontwikkeling is. De constante ‘drive’ van een zelfstandige naar opdrachten is niet iedereen gegeven en velen zijn beter af in loondienst. Er is volgens mij geen behoefte aan nog meer dienstverleners. De nieuwe economische visie is aangename lectuur, maar zal weinig praktisch effect hebben. Ambtenaren en de politieke entourage worden weer even bezig gehouden.

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren