Nederland kent steeds meer zogenaamde ‘weesboten.’ Dit zijn boten die door de eigenaren in de steek zijn gelaten. Momenteel drijven er zo’n 13.000 aan de kades van vaarwegen in ons land. Ook in Nieuwegein vindt je tientallen van dit soort bootjes. Dat blijkt uit een onderzoek van Waterrecreatie Advies.
Weesboten veroorzaken onrust en overlast
Oud schipper Jaap Boersema werd afgelopen vrijdag 22 juni jl. getipt door enkele jachtenschippers die afgemeerd lagen in de Doorslag bij het Stadshuis. Zij maakten zich ongerust omdat zij geen beweging zagen in het schip dat voor hun lag. Boersema: ‘Rond 15.00 uur die dag was de politie gewaarschuwd door deze jachtenschippers: Zij zagen dit jacht al een tijd liggen en vertrouwden het niet. Misschien was er iemand onwel geworden…’
Twee politieauto’s rukten er voor uit. Een agent nam poolshoogte en constateerde dat het jacht leeg was. De samengestroomde bootjeseigenaren haalden opgelucht adem. ‘Onnodige onrust….’ aldus Boersema. Het jacht ligt er van voor 1 november 2017……. heeft daar -gratis- overwintert. Een dag eerder was er -voor de zoveelste keer- contact hierover met de vaarwegbeheerder, het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden.
Boersema: ‘Aan handhaving komen zij niet toe. Goed een maand geleden was er contact met Biddinghuizen, thuishaven van dit jachtje met de naam ‘VRIJHEID.’ Daar was het jacht niet bekend of vermist. Over heel Nieuwegein verspreid liggen illegaal afgemeerde jachten. Een doorn in het oog van degenen, die wel voor een ligplaats betalen aan Ríjkswaterstaat. ‘Je herkent ze aan de wijze van afmeren. Hup….maar aan een boom’ aldus Boersema.
Taak voor handhaving en gemeente
Door de vergrijzing zullen steeds meer weesboten verschijnen in de wateren in Nederland en in Nieuwegein. Een goede verzamelinfrastructuur kan helpen om deze boten uit het water te krijgen. ‘Er zijn bijna geen punten waar je je schip kunt laten slopen’, zegt Steensma van Waterrecreatie Advies. Boten die een ligplek hebben in de Amsterdamse grachten, moeten sinds 2011 worden gechipt. Als een eigenaar geen liggeld betaalt, wordt zijn boot weggesleept. In 2017 gebeurde dat 980 keer. Steensma denkt dat een dergelijk systeem ook kan bijdragen aan het terugbrengen van het aantal weesboten.
Weesboot aan de Jutphasestraatweg
Geeft die boten een tweede leven en mensen met een kleine beurs een mogelijkheid om ook eens een bootje te bezitten en er van genieten😉
Aan de Doorslag mogen blijkens de borden jachtjes 3×24 uur aangemeerd liggen. Het bootje “Vrijheid” ligt er al maanden en houd een plek voor een plezierjacht bezet. Het bootje ziet er verwaarloosd uit. Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden neem uw verantwoordelijkheid en zorg ervoor dat dit bootje snel van de Doorslag verdwijnt !!!
Ik ben benieuwd wat de gevolgen juridisch zijn bij het te lang aanmeren van boten (boetes/in beslagname?)
Hoe onderneemt de gemeente hier de vervolgstappen?
Volgens de gemeente kan zij niks doen maar MOET Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden handhaven. Daarom mijn eerder bericht Hoogheemraadschap DOE ER WAT AAN zorg dat die bootjes verwijderd worden !!!
Ik wil een weesbootje adopteren. Bij wie kan Ik terecht
Door privéomstandigheden en heftige ziekte is hij er niet aan toe gekomen. Hij heeft daarom zo lang daar gelegen ze zijn er nu mee bezig en hebben hem vandaag vervaren. 28-6-18. De eigenaar is blij met deze hobby en wilt zeker niet van zijn bootje af.
het is wel toevallig dat het bootje nu wel direct weggehaald is.
Dat heeft wat moeite gekost…. Nu is RWS nog aan zet op het Merwedekanaal.