Het afgelopen jaar is Nederland massaal online gegaan. Aan de ene kant biedt dit veel plezier en gemak voor velen. Aan de andere kant staat de online wereld door bijvoorbeeld nepnieuws en cybercriminaliteit onder druk. In de Week van de Mediawijsheid, van vrijdag 5 tot en met vrijdag 12 november, draait alles om deze online wereld.
Het thema dit jaar is: ‘Samen Sociaal Online.’ Ook bibliotheek De tweede verdieping organiseert tijdens deze week een heleboel activiteiten rondom de thema’s mediawijsheid en mediaopvoeding, onder andere:
- Vorig jaar werden meer dan drie miljoen Nederlanders slachtoffers van cybercrime. Hoe komt dat en hoe kun je dit voorkomen? Op donderdag 11 (19.30 tot 21.30 uur) november is onderzoeksjournalist en schrijfster Maria Genova te gast in de bibliotheek om te vertellen over de nieuwste trucs van hackers. Een interactieve sessie met veel voorbeelden uit de praktijk. Gratis voor leden.
- Op dinsdag 2 november (15.00 tot 16.00 uur) is het thema van de Digibrigade Digitale Nalatenschap. Welke rechten hebben nabestaanden en hoe zit het met de privacy van de overledene? Met voorbeelden van wet- en regelgeving. Gratis voor leden.
- Op 9 en op 11 november zijn er webinars voor ouders rondom mediaopvoeding. Op dinsdag 9 november (20.00 tot 21.00 uur) neemt Denise Bontje van Mediasmarties.nl ouders mee in het mediagebruik van kinderen tot 12 jaar. In hoeverre is er sprake van balans? Waar leg je de grens voor online of offline contact? Op donderdag 11 november (20.00 tot 21.00 uur) vertelt Jacqueline Kleijer, mediapedagoog, over de uitdaging waar je als opvoeder voor staat in dit online tijdperk: wat doen jongeren online? Én wat doet dat met hen?
Meer over de Week van de Mediawijsheid en alle activiteiten in deze week is te vinden op de website van de bibliotheek. Hier kun je je ook aanmelden voor de activiteiten.