De jaarwisseling staat weer voor de deur. Onder de naam ‘We zijn niet van lo(n)tje getikt’ start de gemeente en politie opnieuw een campagne om de jaarwisseling veilig en normaal te laten verlopen. De campagne richt zich met name op jongeren. Het doel is om jongeren te informeren over de acties en maatregelen die gemeente en politie tijdens de jaarwisseling treffen. Het gaat hierbij vooral om overlastbestrijding en handhaving.
De campagne ‘We zijn niet van lo(n)tje getikt’ is het vervolg op de maatregelen die de gemeente vorig jaar nam. De boodschap is eenvoudig: iedereen mag een feestje bouwen, maar we houden ons wel aan de regels. Zo niet, dan wordt er hard en zonder aarzelen opgetreden. Vorig jaar was de campagne een groot succes. Zo was bijvoorbeeld de schade aan straatmeubilair iets meer dan een derde van het jaar daarvoor. Voorbeelden van maatregelen die de gemeente neemt, zijn: extra surveillance van een beveiligingsbedrijf, mogelijkheid tot verblijfsontzegging bij schoolcomplexen en hun omgeving, verbod om in bepaalde gebieden vuurwerk af te steken en supersnelrecht op 3 januari. Daarnaast zal er extra gesurveilleerd worden door politie en StadsToezicht.
Tijdens Oud & Nieuw is er een grotere kans dat dingen uit de hand lopen. Helaas slaat een feeststemming soms om in agressie en geweld. Relschoppers brengen dan zichzelf en anderen in gevaar. Vaak hinderen zij ook politie, brandweer en ambulance. Help jij mee om Oud & Nieuw een feest te laten blijven? Kom in actie als je getuige bent van agressie en geweld. Er is altijd wel iets wat je kunt doen. 112 bellen bijvoorbeeld. Let altijd goed op je eigen veiligheid. Schat de situatie in en kies wat de juiste actie is.