Het klimaat verandert. Regenbuien worden steeds extremer maar ook hevige droogteperioden komen vaker voor. Veel regenwater dat afstroomt van verhard oppervlak gaat direct naar de riolering. Bij heftige buien kan de riolering dat niet meer aan. Daarom maakt de gemeente Nieuwegein bij de herinrichting van de stad extra ruimte voor het bergen van regenwater en houdt dit lokaal vast. Overlast wordt zo voorkomen en schoon regenwater wordt niet meer naar de zuiveringsinstallatie afgevoerd.
Tuinen van bewoners
Bewoners kunnen ook bijdragen aan een regenbestendige stad door hun tuinen te vergroenen. Een tuin waar het regenwater in de groene zachte bodem kan wegstromen noemen we een watervriendelijke tuin. En planten houden de tuin koel en aangenaam op hete dagen. Watervriendelijke tuinen zijn niet alleen mooi, maar dragen ook bij aan de kwaliteit van onze leefomgeving, de biodiversiteit en de gezondheid van mensen! En het is toch lekker zitten in je tuinmeubel in zo een groene tuin?
Maatregelen
Een watervriendelijke tuin is voor minstens zestig procent beplant. Als het regenwater op beplante grond valt, gaat het direct de grond in. Denk ook aan waterdoorlatende of –afstromende bestrating, aanleg van waterpasserende terrassen, van vijvers of van infiltratieputten of plaatsing van regentonnen. Ook de keuze van bomen, heesters of (meerjarige) vaste planten is aan te passen op de eigenschappen van de tuin en hoe rekening moet worden gehouden met wateroverlast of droogte.
Tips
Om tuincentra en indirect de tuinbezitter, nog verder op weg te helpen met het vergroenen van Nederland, is het Handboek voor de watervriendelijke tuin ontwikkeld. Met behulp van 19 tips hebben tuincentra een mooie leidraad om hun klanten te informeren en heeft de tuinbezitter een duidelijk naslagwerk om de stappen naar een groenere tuin succesvol te doorlopen.
Dan heb je zo’n groene tuin vol met mooie en dure planten,
Komen de katten uit de buurt hun behoefte er in doen.
Daar wordt je ook niet vrolijk van