Dijkgraaf Jeroen Haan van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, waaronder Nieuwegein valt, betaalde op 10 december jl. de rente uit aan de eigenaren van de oudste nog rentegevende obligatie ter wereld: de New York Stock Exchange. Hij overhandigde aan Pete Asch en David D’Onofrio een bedrag van 299,42 euro voor de afgelopen 22 jaar. Op hun beurt gaven zij de rente door aan een goed doel: Museum Dijkmagazijn De Heul in Schalkwijk. De rente bedraagt 2,5% van 1200 Carolusguldens, is 13,61 euro per jaar. Het was vandaag precies 400 jaar geleden dat de obligatie werd uitgegeven.
Herstel van de Lekdijk na dijkdoorbraak in 1624
Dirck Modé geeft op 10 december 1624, precies vierhonderd jaar geleden, aan Elsken Jorisdochter een eeuwigdurende obligatie uit van 1200 Carolusguldens. Als kameraar (hoogste ambtenaar financiën) van onze rechtsvoorganger Hoogheemraadschap Lekdijk Bovendams gaf hij dat jaar meer dan vijftig obligaties uit om het herstel van de Lekdijk te financieren. Er was veel geld nodig, want op 1 januari van dat jaar was bij Tull en ’t Waal (Houten) de Lekdijk doorgebroken. Een groot deel van Utrecht en de huidige Randstad kwam daarbij onder water te staan. En hoewel de kans heel klein is, kan dat ook nu nog gebeuren.
Financiering van dijkherstel en -versterking vroeger en nu
Dijkgraaf Jeroen Haan: “In 1624 waren 23.000 Carolusguldens nodig voor herstel van de Lekdijk, destijds een kolossaal bedrag. Tegenwoordig zijn we dijkdoorbraken liever vóór. Door klimaatverandering krijgen we te maken met langere periodes van hoogwater in de rivieren. Daarom versterken we de Lekdijk tussen Amerongen en Schoonhoven, in het project Sterke Lekdijk. Dit project maakt onderdeel uit van het nationale Hoogwaterbeschermingsprogramma, waarin Nederland de komende dertig jaar tweeduizend kilometer aan zee- en rivierdijken en vierhonderd sluizen en gemalen versterkt. Jaarlijks storten Rijkswaterstaat en de waterschappen 380 miljoen euro op de dijkrekening. Een dijkversterking maken we samen mogelijk: het Rijk betaalt 50%, de gezamenlijke waterschappen 40% en het individuele waterschap waarin de dijk ligt 10%.”
Verhoging van het Deltafonds
Deze afspraken liggen tot 2028 vast. Voor de financiering van dijkversterkingen die in de periode 2030-2036 in uitvoering gaan is extra geld nodig. De waterschappen pleiten daarom voor een langetermijnperspectief en een tijdige verhoging van het Deltafonds.
Samen werken aan waterveiligheid
Net als in 1624 lukt het beschermen van ons land tegen overstromingen alleen als we samenwerken… De wapenspreuk van Hoogheemraadschap Lekdijk Bovendams is dan ook onverminderd van kracht: “Door eendracht groeien kleine dingen!”