Wat zit er dit jaar in het kerstpakket van de werkgever?

Kerstpakket

Kerstpakket

Zodra de dagen weer korter worden en de kerstdagen in zicht komen, stijgt ook de spanning onder werknemers. Wat krijgen we dit jaar voor kerstpakket van de werkgever? Al eeuwenlang is het in Nederland traditie om het personeel vlak voor kerst te verrassen met een pakket met lekkernijen om de feestdagen nog feestelijker te maken. Deze traditie stamt al van het begin van de 19e eeuw, toen boeren hun personeel voor kerst voor die tijd luxe voedsel gaven, zoals boter, eieren, kaas en vlees, zodat ze met hun familie kerst konden vieren op de ene dag dat ze vrij kregen.

Kerstpakketten bestellen
Wil je als werkgever een origineel kerstpakket, dan moet je er vroeg bij zijn. Leveranciers presenteren hun kerstpakketten voor het nieuwe jaar vaak al voor de zomervakantie. Dan is er dus de meeste keuze. De inkoop wordt in de maanden daarna gedaan en als je te laat bent met bestellen dan vis je dus achter het net. Vooral grote bedrijven die jaarlijks duizenden kerstpakketten bestellen, plaatsen hun order daarom al heel vroeg. Vervolgens kunnen de bedrijven die de kerstpakketten leveren beginnen met het samenstellen ervan. De kerstpakketten moeten vervolgens in week 50 worden geleverd bij de klant. Ze worden doorgaans vóór 20 december uitgereikt omdat veel personeel verlof opneemt voor kerst en de jaarwisseling. Sommige bedrijven sluiten zelfs tot na 1 januari.

Speciale kerstpakketten
Steeds meer bedrijven spelen in op het feit dat het aantal mensen met een voedselintolerantie toeneemt. Steeds meer mensen eten gluten- of lactosevrij. Daarnaast is er een groeiende groep vegetariërs en veganisten. Daarom vind je steeds vaker kerstpakketten die uitsluitend producten bevatten die voldoen aan deze normen. Een glutenvrij kerstpakket is geen uitzondering meer, evenals een vegan pakket. Ook kun je zonder problemen een kerstpakket bestellen dat geen noten en pinda’s bevat en ook geen producten waarin die zijn verwerkt. Er zijn pakketten met en zonder alcoholische dranken. Op die manier kun je een kerstpakket aanbieden dat bij iedereen in de smaak valt.

Wat mag het kerstpakket kosten?
Sommige bedrijven pakken echt uit met de feestdagen. Zij verwennen het personeel met een zeer luxe kerstpakket. Daarnaast zijn er bedrijven die het wat rustiger aan doen. Bij hen gaat het vooral om het gebaar en niet om de waarde van het kerstpakket. De Belastingdienst stelt jaarlijks een bedrag vast dat belastingvrij aan het personeel mag worden gegeven. Ga je daar als werkgever overheen dan moet over het meerdere belasting worden betaald. Het gaat daarbij niet alleen om het kerstpakket maar ook om andere ‘giften’ die werkgevers aan hun personeel doen, zoals een kleine attentie met Pasen of bij de viering van een jubileum. Er zijn wel trucs om de belastingregels te omzeilen, maar hier moet je wel mee oppassen om geen naheffing te krijgen of problemen bij de controle van de boeken door je accountant.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren