De afgelopen tijd is er veel gezegd en geschreven over de digitale euro, een voorbeeld van een CBDC (Central Bank Digital Currency). Deze digitale euro zou het leven van ons allemaal, ook in Nieuwegein, kunnen veranderen. Een Central Bank Digital Currency is een digitale munt, vergelijkbaar met Bitcoin, die echter wordt uitgegeven door een centrale bank. Het is in tegenstelling tot Bitcoin dus niet decentraal en het vormt geen alternatief voor fiatgeld, maar het vormt er wel een aanvulling op. De waarde is in principe ook gekoppeld aan de waarde van het fiatgeld. Een digitale euro is met andere woorden evenveel waard als het euromuntstuk in je portemonnee.
Ontwikkeling van CBDC’s
Er zijn veel landen bezig met het ontwikkelen van dergelijke digitale munten. Ook Europa verricht onderzoek naar de ontwikkeling van een digitale euro. China staat hier al heel ver mee en heeft al verschillende testprojecten uitgerold. Wellicht zal het in de toekomst mogelijk zijn om de digitale yuan te verhandelen via betrouwbare partijen als de Yuan Pay Group. Daarnaast hebben ook onder meer Grenada, Montserrat en Nigeria al CBDC’s gelanceerd, terwijl er in maar liefst tachtig verschillende landen CBDC-initiatieven lopen.
Aanvulling op het fiatgeld
Fiatgeld is het geld dat we, als het goed is, allemaal in onze portemonnee zitten hebben. Het is een betaalmiddel en een manier om goederen en diensten uit te wisselen. Traditioneel bestond het enkel uit bankbiljetten en munten, maar tegenwoordig is het ook mogelijk om het op een bankrekening op te slaan. Enkel is het geld op die rekening eigenlijk niet jouw geld, maar een vordering ten opzichte van een private bank. Als de bank op de fles gaat, ben je mogelijk (een deel van) je geld kwijt.
De coronapandemie heeft aangetoond dat het contante geld niet altijd de beste oplossing is. Het uitgeven van dergelijke munten en biljetten kost de overheid bovendien veel geld, terwijl er altijd een risico op vervalsingen bestaat. Een bankrekening is een alternatief, maar niet iedereen heeft toegang tot een bankrekening. En de bankencrisis bewees dat we niet alleen op private banken mogen rekenen. Een CBDC biedt een goed alternatief. Met CBDC’s verdwijnt meteen ook het nut van digitale munten als Bitcoin, cryptomunten die door veel centrale banken worden gevreesd. Dergelijke CBDC’s vertonen enerzijds veel gelijkenissen met de klassieke cryptomunten, maar anderzijds zijn ze ook volledig anders. Dat komt omdat ze niet zijn gedecentraliseerd. Bovendien kunnen CBDC’s op de blockchain zijn gebaseerd, maar dat hoeft zeker niet het geval te zijn.
Heel eenvoudig in gebruik
Voor Jan met de pet klinkt het wellicht allemaal heel complex, maar het gaat daarbij vooral om de technische kant van zaken. Het opslaan en uitgeven van CBDC’s verloopt net heel eenvoudig, bijvoorbeeld via een app die op de smartphone te installeren is. Op deze manier kan het geld ook worden overgemaakt naar een ontvanger die het geld in zijn app ziet verschijnen, terwijl jij het geld uit jouw app ziet verdwijnen. Het is heel intuïtief en niet veel complexer dan enkele euromuntstukken uit je portemonnee halen en in de portemonnee van een ander stoppen. Ons leven veranderen zal het wellicht niet doen. Het wat eenvoudiger maken? Dat dan weer wel. En dat is alvast een goed begin.