Begin november 2009 zag het boek: “Broedvogels in Nieuwegein” het licht. In dit boek worden alle vogelsoorten beschreven die binnen de gemeentegrenzen van Nieuwegein broeden en er is ook o.a. in te vinden wat de vogelbevolking van elke wijk is. Een CD met vogelgeluidopnamen uit Nieuwegein completeert het boek. Luc de Bruijn, één van de auteurs van het boek, beschrijft elke twee weken een vogelsoort uit onze gemeente op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week het ‘Roodborstje.’
Luc de Bruijn: ‘Deze vogel doet zijn naam eer aan: hij is helemaal bruin met een oranjerode borst. Zowel het mannetje als het vrouwtje hebben deze kleur het hele jaar door. Alleen de jongen hebben de eerste maanden van hun leven een bruin gespikkelde borst. Voor andere roodborsten is deze rode borst een krachtig signaal. Een territoriumhoudende vogels wordt aggressief zodra hij deze rode kleur ziet. Zelfs een bolletje rode wol kan een aanval uitlokken.”Omdat roodborsten ’s winters voor het grootste deel dierlijk voedsel in de vorm van wormpjes, insecten en spinnen blijven eten, moeten zij in die tijd van het jaar dus ook een territorium hebben, anders hebben zij te weinig voedsel. Daardoor kan je roodborsten, anders dan de meeste vogelsoorten, de hele winter door af en toe horen zingen. Met dat zingen geven ze aan dat het gebied waarin ze zitten van hen is. Omdat beide geslachten een territorium bezetten zingen ze ’s winters ook beide. In het voorjaar stopt het vrouwtje daarmee en zingen alleen de mannetjes verder, met als doel concurrenrende mannetjes weg te houden en een vrouwtje te lokken. De winterse roodborsten in onze woonwijken zijn overigens niet dezelfde vogels als die van het zomerhalfjaar. De onze worden vervangen door vogels uit Scandinavië.”Roodborsten zijn echte scharrelaars. Als je in de tuin aan het werk bent, komen zij nieuwsgierig bij je in de buurt zitten, in de hoop dat je klein ongedierte opschrikt voor hen. Roodborsten zijn redelijk algemeen in Nieuwegein. In totaal broeden er zo’n 190 paar. Nergens zijn de dichtheden erg hoog. De meeste kans op een ontmoeting met een roodborst loopt u in de parkbossen van Oudegein en Rijnhuizen. De heldere zang kan dan een belangrijk hulpmiddel zijn om de vogel in het vizier te krijgen.’ Klik hier voor het geluid van de Roodborst welke Luc voor u heeft vastgelegd.
‘Wat vliegt daar in Nieuwegein’
Begin november 2009 zag het boek: “Broedvogels in Nieuwegein” het licht. In dit boek worden alle vogelsoorten beschreven die binnen de gemeentegrenzen van Nieuwegein broeden en er is ook o.a. in te vinden wat de vogelbevolking van elke wijk is. Een CD met vogelgeluidopnamen uit Nieuwegein completeert het boek. Luc de Bruijn, één van de auteurs van het boek, beschrijft elke twee weken een vogelsoort uit onze gemeente op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week de ‘Pimpelmees.’Luc de Bruijn: ‘Het kleinere “broertje” van de koolmees en met dezelfde basiskleuren: blauw(groen) en geel en witte wangen. Maar: de pimpelmees heeft geen zwarte hoofdtooi zoals de koolmees maar een blauwe en er loopt bij de pimpelmees een horizontaal zwart streepje door zijn witte wang. Waar koolmezen en pimpelmezen samen voorkomen , en dat is op veel plekken in Nieuwegein (pimpelmees 450 paartjes), zijn zij elkaars concurrenten voor een broedplek. Beide soorten zijn holenbroeders en profiteren ook graag van opgehangen nestkastjes.”Voor voedsel zijn zij iets minder elkaars concurrent. De koolmees zoekt de onderkant van boomkruinen af en struiken af voor rupsen en andere insecten en de pimpelmees gaat wat vaker naar de toppen. Het zangetje van de pimpelmees is heel kenmerkend: een hoge heldere triller, als een “zilveren belletje.” De roepjes van de mezen zijn veel lastiger uit elkaar te houden. In de opname hoort u achtereenvolgens de zang en een kenmerkende pimpelmeesroep.’ Klik hier voor het geluid van de Pimpelmees welke Luc voor u heeft vastgelegd.
Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren