De meeste mensen hebben weleens van een rechtsbijstandverzekering gehoord. Toch weet lang niet iedereen wat voor een verzekering dit precies is. Daarom geven we hier eerst kort antwoord op de vraag: ‘wat is rechtsbijstand?’ Mensen die deze verzekering afsluiten zijn verzekerd van juridische hulp bij een conflict. Sommige mensen denken dat zij bij ieder conflict juridische hulp krijgen als zij een rechtsbijstandverzekering afsluiten, maar dat is niet het geval. Benieuwd wanneer dit wel en niet het geval is? In deze tekst vertellen wij je wat er vergoed wordt door een rechtsbijstandverzekering.
Zo ziet de basisdekking eruit
Hierboven haalden we al kort aan dat een rechtsbijstandverzekering uitkomst biedt in het geval van een conflict. Voordat je deze verzekering afsluit, moet je allereerst weten dat hij uit een basisdekking bestaat. Dankzij deze dekking ben je verzekerd van:
- Juridische hulp als je getuige bent bij een strafzaak.
- Juridische hulp als je verdacht wordt van een verkeersovertreding waarbij iemand anders gewond raakt of overlijdt.
- Juridische hulp als je een borgsom moet betalen in het buitenland.
- Soms: een schadevergoeding als iemand niet kan betalen.
Er zijn overigens een aantal situaties die niet verzekerd zijn via de basisdekking. Zo hoef je niet bij een verzekeraar aan te kloppen voor een conflict dat ontstaat of verwacht wordt voordat de verzekering begint. Je bent bovendien niet verzekerd voor een conflict dat ontstaat binnen de wachttijd van de verzekering. Tot slot heb je niets aan een rechtsbijstandverzekering bij scheiding.
Aanvullende dekking(en) van een rechtsbijstandverzekering
Wie een rechtsbijstandverzekering afsluit, krijgt niet alleen te maken met de basisdekking. Bij de meeste verzekeraars moet je namelijk ook minimaal één aanvullende dekking kiezen. De dekkingen kunnen per verzekeraar verschillen, maar komen in grote lijnen overeen. Zo kun je vaak kiezen voor dekkingen als werk & inkomen, consument & wonen, verkeer en fiscaal & vermogen. Kies overigens nooit lukraak voor een aanvullende dekking, maar verdiep je hier eerst goed in. Wil je verzekerd zijn van juridische hulp als je ontslagen wordt? Dan biedt de dekking werk & inkomen uitkomst. Wanneer één aanvullende dekking in jouw ogen niet voldoende is, kun je twee of meer aanvullende dekkingen afsluiten. Op deze manier ben je vrijwel altijd verzekerd van juridische hulp als je een rechtsbijstandverzekering afsluit.
Hoe zit het met de wachttijd?
Een verzekering gaat vaak direct in nadat je hem hebt afgesloten. Toch is dit bij een rechtsbijstandverzekering niet altijd het geval. Bij deze verzekering kun je namelijk te maken krijgen met wachttijd. Dit houdt in dat je in bepaalde situaties niet direct verzekerd bent. In dat geval heb je pas na een x-aantal maanden recht op juridische hulp.
Er zijn overigens ook situaties waarin geen wachttijd geldt. Zo ben je bijvoorbeeld direct verzekerd van juridische hulp bij een geschil over een overeenkomst die tijdens een verzekering is gesloten. Dit is eveneens het geval bij een geschil in het verkeer en letselschade. Je bent bovendien verzekerd van juridische hulp zonder wachttijd als je een nieuw verzekering afsluit die aansluit op een eerdere rechtsbijstandverzekering en het betreffende geschil hierop verzekerd zou zijn.