Wat is tinnitus en kan het worden genezen?

Voor veel mensen die worstelen met tinnitus is het constante piepen of zoemen in hun oren een belangrijke oorzaak van angst. Zozeer zelfs dat ze niet in staat zijn om te slapen, te ontspannen en normaal te functioneren. Het is dus niet verwonderlijk dat ze veel risico lopen op psychische problemen, zoals angst en depressie.

Recente statistieken tonen aan dat tinnitus tussen de 10 en 20 procent van de wereldbevolking treft. Zorgwekkend is dat het aantal getroffen mensen in een alarmerend tempo toeneemt. De situatie wordt verder verergerd door de COVID-19-pandemie die sporen van infectie in het lichaam kan achterlaten, zoals ademhalingsmoeilijkheden, vermoeidheid en tijdelijk verlies van smaak, geur of gehoor. Is de aanwezigheid van tinnitus gerelateerd aan een voorgeschiedenis van coronabesmetting?

Constante en aanhoudende tinnitus kan de kwaliteit van leven van mensen met deze aandoening beïnvloeden en de slaap, het gehoor, de concentratie en de stemming verstoren.

Wat is tinnitus en hoe herken ik het?
Tinnitus is een fantoomgeluid dat niet afkomstig is van een externe bron. Deze aandoening wordt ook wel ‘oorsuizen’ genoemd. Het kan worden omschreven als de perceptie van geluid in afwezigheid van externe ruis. Sommige mensen horen gefluit, gezoem, gesis, gezoem en in sommige gevallen zelfs muziek.

Wat veroorzaakt tinnitus en kan het iedereen treffen?
Meestal is tinnitus het gevolg van schade aan het binnenoor, het zogenaamde slakkenhuis. In dit geval stopt het slakkenhuis zijn activiteit niet. In feite probeert het op dezelfde manier te functioneren, waardoor mensen verschillende soorten klanken of geluiden horen. Wanneer het binnenoor niet goed werkt, begint het geluiden en klanken te produceren die vervangen wat een persoon van nature zou moeten horen. Dit kan ook wel fantoomgeluid worden genoemd.

Er is een onderscheid tussen acute tinnitus, die tot 3 maanden duurt, subacute tinnitus, die optreedt tussen 4 en 12 maanden, en chronische tinnitus, die langer dan 12 maanden duurt.

Kan tinnitus een symptoom of complicatie zijn na COVID-19?
Bijna elk virus kan een ontstekingsreactie in het lichaam veroorzaken, wat resulteert in schade aan verschillende systemen in het lichaam. Het overleven van COVID-19 kan mogelijke veranderingen in de gehoorzenuw, het binnenoor of de auditieve cortex in de hersenen veroorzaken, wat kan bijdragen aan tinnitus.

Tenzij de tinnitus die een persoon treft aanhoudend en intermitterend is, is het onwaarschijnlijk dat een COVID-19-infectie permanente schade aan structuren veroorzaakt. Er zijn nog geen gedetailleerde studies uitgevoerd om aan te tonen of er een specifiek verband is tussen tinnitus en COVID-19 en wat de oorzaak kan zijn.

Zijn er behandelingen voor tinnitus?
Hoewel er geen aanwijzingen zijn voor tinnitus, zoals bij diabetes en andere chronische ziekten, kan het worden behandeld en de emotionele nood of slapeloosheid die een persoon ervaart, drastisch verminderen. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de tinnitus en omvat geluidstherapie, ontspanningstherapie, cognitieve gedragstherapie, medicamenteuze behandeling en fysiotherapeutische methoden. Een manier om het hoorcomfort te verbeteren, is het gebruik van hoortoestellen. Een ruim assortiment is verkrijgbaar in de audilo.nl shop.

Andere behandelmethoden
De behandeling van tinnitus varieert van persoon tot persoon. Als je alleen tinnitus hebt als je slaapt, kan zoiets eenvoudigs als een slaapmiddel waarmee je kunt luisteren naar de rustgevende geluiden van oceaangolven of regen een grote hulp zijn. Deze vorm van therapie ontspant je en helpt je je te concentreren op de geluiden van de natuur.

Ontspanningsoefeningen
Voor mensen die lijden aan aanhoudende tinnitus, is het belangrijk om de reactie van het zenuwstelsel te blokkeren. Een audioloog kan ontspanningsoefeningen, geluidsverrijking, tinnitus heropvoedingstherapie, voorgeschreven geluidstherapie en cognitieve gedragstherapie aanbevelen om verlichting van tinnitus te krijgen en een normaal, gelukkig leven te leiden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren