Leerlingen die nu op het VMBO zitten denken misschien nog niet echt na over hun toekomst. Maar het zijn wel de leerlingen die straks cruciale banen in diverse sectoren kunnen gaan vervullen. Er dreigen grote tekorten in onder andere de zorg en logistiek. Die tekorten zijn er nu al, en als er niets wordt gedaan dan wordt het straks bijna onmogelijk om iemand te vinden met een hoogwerker certificaat die in een distributiecentrum of op een bouwplaats kan werken.
Meer waardering voor lagere functies
Het is al jarenlang een feit: ouders vinden vaak dat hun kind zo hoog mogelijk moet scoren en moet proberen om zo ver mogelijk te komen. Als het schooladvies van de basisschool te laag is dan gaan ze in discussie. Hun kind moet naar de Havo op zijn minst, maar eigenlijk nog liever naar het gymnasium. Dit heeft in het verleden al geleid tot nare situaties bij leerlingen die niet mee konden komen en soms halverwege een schooljaar naar een lager niveau werden gezet of een jaar over moesten doen. Nu is het advies bindend en moeten ouders zich erbij neerleggen. En dat is maar goed ook. Want de VMBO leerling van nu wordt hopelijk de onmisbare schakel binnen een bedrijf over een aantal jaren.
Werken met je handen
Niet iedereen is een ‘lettervreter’. Niet iedereen is geschikt om te studeren aan een hbo school of op een universiteit. En dat is helemaal niet erg. De kans dat iemand met die een hoogwerkercursus succesvol heeft afgerond een baan vindt is groter dan voor iemand die een studie heeft gevolgd aan een universiteit waar later van blijkt dat er geen werk in is te vinden. Veel functies op mbo niveau houden in dat je met je handen werkt. Dat is werk dat niet door een slimme computer kan worden overgenomen. Een computer kan een producttekst schrijven voor een webwinkel, maar een oudere helpen met eten is toch nog altijd mensenwerk. En dat geldt in veel gevallen ook voor het op orde houden van een groot magazijn of het aanleggen van een tuin.
Wanneer kies je je vervolgopleiding?
Veel kinderen van pakweg 16 jaar weten helemaal nog niet wat ze willen worden. Ze kiezen op school voor een richting die hen het beste afgaat. Ze behalen een diploma en gaan vaak naar een vervolgopleiding waar een vriendje of vriendinnetje ook aan gaat beginnen. En soms gaan ze ook in die vakrichting aan het werk. Maar als je op je 19e gaat werken dan kan het best zo zijn dat je er vijf jaar later achter komt dat je eigenlijk iets heel anders wilt gaan doen. En dat is helemaal niet erg. De kans is groot dat je al werkend een ander vak kunt leren. Zeker als dat vak ligt binnen het onderwijs, de techniek of de zorg. Daar zijn altijd banen en tekorten aan personeel. Vandaag de dag moet je werken tot minimaal 67 jaar en dus kun je als je halverwege de twintig bent nog best een carrièreswitch maken. Sterker nog: dat kan ook nog prima als je halverwege de dertig bent.