Katern

Wat is het beste buurtinitiatief van de provincie Utrecht?

Zaterdag 19 januari is het zover. Dan vinden er in heel Nederland feestelijke startbijeenkomsten plaats voor Kern met Pit: 128 nieuwe projecten krijgen het startschot om aan de slag te gaan en 12 afgeronde projecten zullen de Kern met Pit Trofee winnen. In Nieuwegein doen twee projecten mee: Het opknappen van het plein aan de Hoornseschans in Fokkesteeg en de fietsrommelroute in Batau-Noord. Zullen ze voldoende stemmen hebben opgehaald om de ‘Kern met Pit’ mee naar huis te nemen?

In elke provincie is een bijeenkomst waarbij de nieuwe buurtprojecten elkaar kunnen ontmoeten, hun persoonlijke adviseur kunnen spreken en waar tegelijkertijd een feestje wordt gevierd. Want dit is ook het moment waarop de ruim 100 projecten die in 2018 zijn afgerond het predicaat Kern met Pit en een cheque van 1.000 euro ontvangen. En er wordt bekend wie de Kern met Pit Trofee én 1.500 euro heeft gewonnen. Deze trofee gaat in elke provincie naar het project dat opvalt door bijvoorbeeld de moeilijkheidsgraad, originaliteit of impact op de buurt. Alle provinciale trofeewinnaars dingen vervolgens op 30 maart tijdens het ‘We doen het Samen! Festival’ mee naar de Gouden Pit ter waarde van 3.000 euro.

Sinds de start van Kern met Pit zijn er ruim 4000 lokale buurtprojecten gestart, opgebloeid en verankerd in de maatschappij. Door deel te nemen kunnen bewonersgroepen de kennis en het netwerk inzetten van KNHM foundation. Dat zorgt vaak voor een enorme boost: ineens is er iemand die kan adviseren bij een plan van aanpak of die weet bij wie je moet zijn in de gemeente. Kern met Pit stimuleert zo de betrokkenheid van burgers door ze te voorzien van informatie, praktische workshops en de begeleiding van vrijwillige adviseurs. Zo krijgen dromen steeds meer vorm en is realisatie binnen één jaar mogelijk.

Over de projecten in Nieuwegein
Opknappen plein Hoornseschans Fokkesteeg. De bewoners wilden het centrale plein mooier en aantrekkelijker maken voor omwonenden, bezoekers, bijen, vogels en vlinders. Met het opknappen willen de wijkbewoners de leegstand van winkelpanden en vandalisme tegen gaan. Mooier maken is gelukt en het vandalisme is momenteel verdwenen. Kijk hier voor meer informatie over het project.

Fietsrommelroute Batau-Noord. De doelstelling van dit project is om mensen te motiveren op een duurzame manier om te laten gaan met 2de hands spullen die ze hebben en waar ze vanaf willen, om ontmoeting tussen wijkbewoners te stimuleren, de wijk te promoten en mensen uit te nodigen om in beweging te komen op de fiets of lopend.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk