Tot op heden, met name in sectoren waarbij veel ongelukken gebeuren, wordt veiligheid nog steeds onvoldoende serieus genomen. Denk bijvoorbeeld aan de bouwsector. Hier gebeuren ieder jaar nog steeds enorm veel ongelukken. Om dit probleem aan te pakken is er een systeem ontwikkeld: de Safety Culture Ladder.
De Safety Culture Ladder, de letterlijke vertaling van veiligheidsladder, is een beoordelingsmethode om te meten in welke maten het veiligheidsbewustzijn aanwezig is binnen een bedrijf. Het doel is om ervoor te zorgen dat bedrijven en leveranciers meer waarde gaan hechten aan veiligheid, zodat zij uiteindelijk veiliger gaan werken. Voor de Safety Culture Ladder kun je een certificaat halen. Het systeem is ingedeeld in verschillende ‘treden’ (niveaus), waarbij iedere trede een hogere mate van veiligheidsbewustzijn heeft.
Kort samengevat onderscheiden we de volgende treden:
• Trede 1: Pathologisch
• Trede 2: Reactief
• Trede 3: Berekenend
• Trede 4: Proactief
• Trede 5: Vooruitstrevend
Is de Safety Culture Ladder verplicht?
Momenteel is dit certificaat enkel aanbevolen, maar nog niet verplicht. Echter gaat hier op korte termijn verandering in komen, althans voor tenminste één sector: de bouwsector. Vanuit de ‘Governance Code Veiligheid in de Bouw’ (GCVB) is er gesteld dat dit certificaat verplicht wordt vanaf 1 januari 2022 voor alle bedrijven die actief zijn in de bouwsector. Doordat het aantal ongevallen in de laatste jaren helaas niet structureel is afgenomen, heeft de GCVB voor deze maatregel gekozen.
Wanneer het veiligheidsbewustzijn wordt verhoogd binnen een organisatie, zal automatisch het aantal ongevallen en onveilige situaties worden teruggedrongen. Naar verwachting zal hierdoor ook het aantal ongevallen dat leidt tot verzuim en schade minder worden.
Vanuit de GCVB wordt er gesteld dat vanaf 1 januari 2022 zowel opdrachtgevers als aannemers in de bouwketen minimaal trede 2 van de veiligheidsladder moeten behalen. Er is echter een uitzondering. Bedrijven met minder dan 5 medewerkers of contracten tot €100.000 zullen van de veiligheidsladder worden vrijgesteld.
Hoe kan ik voldoen aan de Safety Culture Ladder verplichting?
Vanaf de eerste deadline, 1 januari 2022, moet je als bouwbedrijf kunnen aantonen dat je voldoet aan minimaal trede 2 van de SCL. Op 1 januari 2024 wordt deze eis aangepast naar trede 3. Houd er wel rekening mee dat je in sommige situaties niet volledig gecertificeerd hoeft te zijn afhankelijk van het risico van het bouwproject en de grootte van het aanbestedingscontract. Logischerwijs moet je bij grote en risicovolle projecten beter gecertificeerd zijn dan bij kleinere en minder risicovolle projecten.
Wil je graag weten hoe jij jezelf certificeert voor de veiligheidsladder? Hiervoor raden wij het altijd aan om in zee te gaan met een specialist op het gebied van zulke certificaten, zoals Diks Process Support. Zo’n specialist begeleidt jouw bedrijf door middel van een uitgebreid traject. Hierbij zullen er verschillende stappen worden ondernomen en allerlei facetten worden getoetst. Wanneer je bent gecertificeerd, zal je periodiek gaan evalueren wat de stand van zaken is en of er nog ruimte is voor verbetering. De vraag is nu, wanneer start je met jouw Safety Culture Ladder certificaat?