Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis?
De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.
Deze week: ‘Huisjesslakken hebben wat meer belangstelling dan naaktslakken. Toen ik dit jaar een kliederige, gevlekte akkerslak aantrof op en in een paardenbloem, was dat gewoon toeval en het kleffe beestje was zo vormeloos dat ik mij afvroeg of het al was aangevreten door een of andere vogel of zo. Gelukkig vond ik dezelfde dag op een kletsnatte tuintafel het huisje van een ”grote” regenslak, zo mooi gevormd dat ik die akkerslak maar ben vergeten’ aldus Udo.
Udo: ‘Zelfs in een stenentuin valt soms wel eens een mooie slak te vinden, meestal gelukkig een gewone tuinslak met een kleurig huisje op de rug. Het zijn niet direct schadelijke beestjes, die de warme belangstelling hebben van meestal kleine vogels en van slakkendoders (vliegensoort). De slakjes dienen dan als vogelvoer of als voedsel voor pasgeboren larven van slakkendoders.’
‘Er zijn ook nog heel wat slakkensoorten die veel kleiner zijn dan gewone tuinslakken, minder opvallend en ook met een fraai huisje op hun rug. Daarvan vond ik onlangs het huisje van een “grote” regenslak, fraai gevormd en niet zo kleurig, en kennelijk pas onlangs leeg gegeten door waarschijnlijk een vogeltje. Het opgegeten slakje moet donkergrijs van kleur zijn geweest, het huisje was onbeschadigd gebleven. Het is nog geen 4 mm dik en zo’n 1½ cm lang, en kennelijk de grootste van een kleine slakkenfamilie.’