Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis?
De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.
Deze week: ‘Alweer weken geleden was het weer volop wespentijd, vooral voor de wat latere soorten en er zijn zoveel soorten, dat vele daarvan geen Nederlandse naam hebben. Zoals deze Lindemius albilabris’ aldus Udo.
Udo: ‘In Nederland zijn zo’n 170 soorten graafwespen bekend en er worden vaak graafwespen gezien en gefotografeerd die er anders uitzien dan de wespen die bekend, afgebeeld en benoemd zijn. Het geslacht is dan nog wel te bepalen, maar ze zijn anders getekend (geel op zwart, soms wit), bijvoorbeeld. In Nieuwegein is het niet anders. Nu is bekend dat mannekes doorgaans kleiner zijn dan vrouwtjes, en ook de tekening van beide kan verschillen. Toch is het goed mogelijk dat zo’n ongelijke vondst niet eerder is opgemerkt of wel gezien maar niet als een aparte soort is herkend. Zoals deze Lindemius albilabris.’
‘Het beestje heeft veel minder geel op de poten dan de zeker weten bekende soort, en is het nu een man of een vrouw? Het is mogelijk om zo’n wesp te vangen en onder de microscoop te ontleden. Dan weet je wat meer. Maar wie doet dat?’