Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis?
De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.
Deze week: ‘Wespen? Niet dat het zulke lievertjes zijn, maar de enorme verschillen tussen al die verschillende soorten? Het blijft mij boeien. Deze week weer eens een naamloze. Een goudwesp’ aldus Udo.
Udo: ‘Goudwespen zijn ongetwijfeld de mooiste wespen van Nederland. Niet door hun aard, want zij parasiteren op andere soorten wespen en op bijen (soorten). Ook niet door hun vorm, want ze hebben het model van de meeste andere soorten wespen. Er zouden in Nederland zo’n 57 soorten te vinden zijn.’
‘De kleuren doen het ‘m bij deze rakkers. Rood, groen, blauw, goud, en als de zon er op schijnt allemaal metaaltinten. Door de opvallende kleuren zijn ook de kleinste (4 mm) nog goed zichtbaar. Nu ik eindelijk eens een exemplaar van zo’n 12 mm heb gezien en gefotografeerd toon ik opnieuw een goudwesp. De soortnaam: geen idee. Dat komt doordat de meeste goudwespen sterk op elkaar lijken. De kleine kenmerken van de soort zijn met het blote oog meestal niet zichtbaar, dus ga ik er van uit dat een goudwesp een goudwesp is, en daar moeten wij het maar mee doen deze keer.’