Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis?
De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website. ‘Het seizoen waarin ik bijna dagelijks op zoek kan naar iets nieuws in de natuur is nog maar nauwelijks begonnen of ja hoor, vind ik een mij nog onbekende zwarte bladwesp tussen de eveneens overal zittende en vliegende rouwvliegjes. Misschien is deze bladwesp zwart als aanpassing bij zijn rouwende omgeving?‘ aldus Udo.
Udo: ‘Van de “echte” bladwespen leven er zo’n 500 verschillende soorten in Nederland. Die vindt je niet allemaal terug in Nieuwegein, maar als je er jaren naar uitkijkt kom je toch een heel eind. De basiskleur van bladwespen is zwart, maar veel van deze wespen zonder taille zijn opgeleukt met fraaie kleurvlekken en/of strepen en soms zelfs een geheel in één kleur gevat lijfje.’
‘Zo niet Dolerus evermanni*, een ruig uitziend beestje dat geheel zwart is. De vleugels hebben wat weg van glas-in-lood: maar dat lood zijn de aders die in een vast maar evengoed warrig uitziend patroon door de doorschijnende vleugels lopen.’
*) Als een beestje geen Nederlandse naam heeft, wordt het aangegeven met de familienaam (Dolerus bijvoorbeeld) plus de aanduiding van de soort. Ik heb geen idee wat evermanni betekent, maar daar kwam ik op uit bij het opzoeken van de soortnaam.