‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis?

De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website. ‘Wie het kleine niet eert…  Zo kwam ik bij de kleine wintervlinder uit, en daarvan een rupsje’ aldus Udo.

Udo: ‘De kleine wintervlinder is een bruinig vlindertje dat vreemd genoeg in Nieuwegein opduikt in de w… Jawel. Je ziet ze meestal ergens op een boomstam, maar vroeger, toen er nog ènkel glas zat in de ramen, bleken ze ook wel eens op een raam te zitten en dat was vreemd, want het vrouwtje heeft geen vleugels dus dat moest waarschijnlijk met haar 6 pootjes een vierdaagse afleggen om op het glas te komen.’

‘Natuurlijk zijn er (in de zomer) ook rupsen van deze vlinders, onooglijk licht groen en daarvan vond ik er een die zo te zien aan yoga deed. Toen ik het aanraakte strekte het zich, ging met haar kontje tegen een valeriaanstengel zitten en strekte zich. Het leek op een uitsteeksel van die stengel en viel niet meer op als rups. Dat was waarschijnlijk de bedoeling: Een rupsje dat gezien wordt, al is het maar door een mier, wordt opgevoerd aan de jongen van andere insecten of opgepikt door een vogeltje.’

P.S.: Als u de kleine wintervlinder wilt zien, ga dan niet wachten op de winter maar ga naar Udo’s website en ga op de soorten kolom links naar Spanners en kies: Kleine wintervlinder.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk