Leverde de Nieuwegeinse groothandel HGP jarenlang benodigdheden voor grootschalige, professionele hennepteelt? Dat is de grote vraag waar de rechtbank in Utrecht zich deze week over buigt. Volgens het Openbaar Ministerie verkochten vijf verdachten en hun bv’s willens en wetens producten aan grote wietkwekers in binnen- en buitenland. Daarmee zouden ze miljoenen hebben verdiend. Het OM verdenkt de drie Nieuwegeiners en twee medeverdachten uit Soesterberg en Tilburg ook van witwassen van miljoenen euro’s aan criminele winsten.
Op dinsdag 9 oktober 2018 waren er grootscheepse invallen van de politie bij twee bedrijfspanden op de Ravenswade in Nieuwegein. Het ging om de growshop Het Groeipaleis en de groothandel HGP. De groothandel was volgens de politie met een omzet van 25 tot 30 miljoen euro per jaar destijds de grootste van Nederland. De producten werden in heel Europa verkocht, maar ook in de Verenigde Staten en Israël.
Jaren ’90
Het bedrijf van de Nieuwegeiners M.S. en J. v.d. L. hield zich al vanaf de jaren ’90 bezig met de verkoop van alle benodigdheden voor de hennepteelt. Dan gaat het bijvoorbeeld om lampen, voedingsstoffen, kweektenten en luchtfilters. In de beginjaren was dit legaal, maar door de invoering van een nieuwe wet werd het vanaf maart 2015 verboden om spullen te leveren aan klanten die zich bezighouden met grootschalige en professionele hennepteelt.
Naast de directeuren zijn ook twee verkoopmedewerkers van de buitendienst verdachten in de zaak. Ook de zoon van directeur S. staat terecht, hij nam anderhalf jaar voor de inval de growshop van zijn vader over. Volgens hem is het een winkel voor de kleinschalige hobbykweker. In ontmantelde hennepkwekerijen in Utrecht, De Bilt, Schoonhoven en Hilversum werden spullen gevonden die waren gekocht bij Het Groeipaleis.
Alles volgens de regels
De Nieuwegeiners ontkennen dat ze na de invoering van de nieuwe wet zijn doorgegaan met het leveren van spullen voor grootschalige hennepteelt. Al een jaar voor de invoering van de nieuwe wet, zouden ze het beleid van hun groothandel hebben gewijzigd. Met advocaten werd een handboek opgesteld voor de nieuwe werkwijze. Al het personeel werd verplicht om verdachte bestellingen te melden.
HGP bleef voor miljoenen euro’s aan kweekspullen aan klanten leveren, maar volgens de directeuren was dat volkomen legaal. Aan de vele thuiskwekers mag volgens de wet wel gewoon worden geleverd. Een grote producent van medicinale wiet en CBD-olie zou ook producten van de Nieuwegeinse groothandel hebben gebruikt. Verder zouden hun producten ook zijn gekocht voor het zogenoemde ‘urban gardening’: om thuis bijvoorbeeld tomaten of pepers te kweken.
De honderden verschillende producten uit het assortiment van HGP mogen los van elkaar gewoon verkocht worden. Klanten moesten als winkel of bedrijf zijn geregistreerd en er werden geen grote aantallen verkocht van complete uitrustingen voor hennepkwekerijen, zeggen de verdachten. De verkoopmedewerkers bezochten de klanten in binnen- en buitenland om te controleren of ze een echte winkel of webshop hadden en zich niet bezighielden met grootschalige hennepteelt.
Undercovers en taps
Volgens het OM blijkt uit de boekhouding van de groothandel en uit afgeluisterde gespreken van de verdachten dat het bedrijf willens en wetens doorging met verkoop van spullen aan verboden kwekers. Ook verschillende goederen die het bedrijf in het assortiment had, zijn volgens het OM verdacht, zoals automatische knipmachines voor hennep, grote waterpompen, geldtelmachines en apparaten om te controleren of bankbiljetten vervalst zijn.
Agenten die zich op een buitenlandse beurs voordeden als klanten die een hennepkwekerij wilden beginnen, konden volgens het OM een bestelling plaatsen bij de verdachten. Aan de rechtszaak ging lang en intensief onderzoek door politie en het OM vooraf. De twee officieren van justitie die zich met de zaak bezighouden zullen morgenmiddag opsommen welke bewijzen er voor de verdenkingen tegen de vijf verdachten zijn.
Vanwege de complexiteit van de verdenkingen heeft de rechtbank vier dagen voor de zaak uitgetrokken. Naar verwachting komen de officieren van justitie morgenmiddag al met de strafeisen. Volgens de verdachten is dat veel te snel. Zij vinden dat hun zaak eenzijdig wordt belicht en klaagden vandaag dat ontlastende bewijzen door het OM uit het dossier zijn weggehouden. Donderdag zullen hun advocaten daar in hun pleidooien ongetwijfeld een punt van maken.
Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht / Riks Ozinga