Katern

Waarom beginnen met ETF’s?

Een ETF, tracker of Exchange Traded Fund is een product dat een index, grondstoffen of een samengestelde lijst producten volgt. Net zoals de aandelenhandel kan men ETF’s verhandelen op de beurs, en kan dit de hele dag door, zo lang de beurs geopend is. De prijs verandert in lijn met de krachten van vraag en aanbod op de beurs.

Ergens lijkt een ETF op een fonds, aangezien beide producten in een onderliggend product investeren of dit product volgen, en zo dus hun prijs mede laten bepalen door een verzameling andere producten.

In traditionele fondsen weet u doorgaans niet welke prijs u krijgt als u een order voor een fonds plaatst. Dit komt omdat u handelt tegen de zogenaamde intrinsieke waarde van het fonds. Die prijs wordt maar één keer per dag berekend. Dit is meestal rond het middaguur. Maar wanneer een handelaar een paar uur na dit moment een order plaatst, wordt deze order uitgevoerd tegen de prijs van het fonds van daaropvolgende morgen rond het middaguur.

Prijs van een ETF
De prijs van een ETF wordt voortdurend bijgewerkt. Het is het resultaat van deals die marktdeelnemers op de beurs sluiten als ze reageren op schommelingen in vraag en aanbod. Die handelsstroom is de reden waarom uw makelaar om de 15 seconden een nieuwe prijs krijgt wanneer u een ETF verhandelt.

Het doel is om de waarde van het onderliggende product zo dicht mogelijk te volgen. Maar ook in ETF’s zit verschil. Sommige ETF zijn meer gewild omwille van hun diverse selectie, waar andere handelaren juist op zoek zijn naar ETF’s die zich meer specialiseren in een bepaalde sector waarmee zij bekend zijn. Vaak is het dus raadzaam om te kijken welke onderliggende producten er precies in het zogenaamde mandje zitten.

Soorten ETF’s
Welke soorten kan men doorgaans op de beurs vinden? Er zijn zowel niche, als gediversifieerde passief vermogen ETF’s, die als doel hebben om breed bekende benchmarks van aandelenbeurzen te volgen zoals de S&P 500 of de Dow Jones Industrial average of kleinere spelers.

Actief vermogen ETF’s geven de eigenaar van het product de ruimte om hun eigen keuzes te maken in de beurs en investeringen, in plaats van strikt vast te houden aan een index of bench mark. Het geeft de kans om beter dan de markt te presteren, maar evenzo geeft het risico om verliezen te lijden waar anderen dat niet doen. En ten slotte bestaan er ook vast inkomen ETF’s, die zich bezighouden met obligaties en niet met aandelen. Dikwijls zijn deze ETF’s minder winstgevend, maar stabieler van aard.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk